ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Zdrava ishrana

Zašto u dijetu treba uključiti celer

Jeste li znali da celer sadrži tzv. negativne kalorije, što znači da ih naše tijelo dok ga jedemo sagorijeva više nego što ih on sam ima?

To bi u suštini značilo da dok jedemo celer mršavimo, no nije baš sasvim tako. Namirnice sa tzv. negativnim kalorijama su one prilikom čije konzumacije tijelo sagorijeva više kalorija od one količine koja se nalazi u njihovom nutritivnom sastavu. Jedna od takvih namirnica je i celer zbog čega je on sjajan izbor povrća u svakoj zdravoj dijeti.

Celer sadrži kalcijum, gvožđe, magnezijum, kalijum, natrijum i cink, bogat je folnom kiselinom i vlaknima, 96 odsto njegovog sastava čini voda, dobar je za probavu, kao i jačanje imuniteta. Možete ga jesti sirovog nezavisno od toga je li u korijenu, stabljici ili listu, dodavati ga u salate, od njega skuvati supu ili ga ispeći u rerni kao prilog ili užinu za umakanje u humus ili neki drugi zdravi namaz ili umak. Možete ga dodati i u smoothie i tako ga konzumirati i za doručak. Možda nećete mršavjeti dok ga jedete, ali ćete činiti dobro za svoje tijelo.

Izvor: www.elle.hr

Related posts

Pet načina da ubrzate metabolizam od ranog jutra

admin

5 organa na čije zdravlje utiče štitna žlijezda

admin

5 fitness aplikacija koje će vas natjerati da vježbate ujutru

admin

Leave a Comment