ZDRAVO BIO!
Fitness savjeti Izdvojeno

Zašto je trčanje bolje od teretane?

I trčanje i teretana imaju svoje za i protiv. Ovdje dajemo 5 razloga zašto je trčanje “bolje” i zašto je važno da uz trčanje radite i vježbe snage kako biste bili aktivni, vitki i u dobroj formi.

Trčanje je opuštanje za mozak

I gym i trčanje učiniće vas otpornijim na stres, ali trčanje u prirodi, na otvorenom vazduhu, posebno u parku, šumi ili pored vode, imaće pozitivan učinak na mozak. Zagarantovan duhovni odmor u poređenju sa zatvorenim prostorom i istovjetnim prizorom u teretani.

Trčanje je uvijek dostupno

Mnogi da bi stigli do teretane moraju da koriste automobil ili gradski prevoz. To zahtijeva probijanje kroz gužvu, dodatno vrijeme, kao i zagađivanje životne okoline. Takođe, čak i da ne idete prevozom do teretane, povratak iz gyma umije da bude zamoran. Na trčanje krenite iz vašeg ulaza, a trening završite na 5 minuta od stana. Prošetajte do kuće i prije tuširanja uradite istezanje.

Trčanje sagorijeva više kalorija

Za mršavljenje najbolje varijanta je kombinacija trčanja i teretane. Ako već birate samo jedno, onda izaberite trčanje pošto ono troši više kalorija nego odlazak u teretanu. U pauzama trčanja ipak radite vježbe snage, poput sklekova i trbušnjaka.

Trčanje je kardio trening

Trčanje poboljšava vašu aerobnu kondiciju jačajući vaše srce. Takođe, povećava se i efikasnost korišćenja kiseonika, a sve to rezultira i snižavanjem pulsa u mirovanju, kao i rješavanju problema sa krvnim pritiskom, smanjivanju mogućnosti od šloga, infarkta…

Trčanje zbog trka i društva

Trčanje vam daje priliku da upoznajete nove ljude na treninzima i trkama. Zbog trčanja ćete putovati na trke u zemlji ili inostranstvu. Povezivaćete se sa različitim ljudima i stvaraćete dublje veze sa njima. Takođe, u trčanju se lako postavljaju novi ciljevi, te je i sam trening često interesantniji nego teretana, a rezultat jasno mjerljiv.

Trčanje ne radi…

Trčanje nije dovoljno jer trčanje će vas učiniti slabim u gornjem delu ako ne posvetite pažnju i treningu snage. Uz trčanje ćete najlakše srmšati, ali ako prestanete sa trčanjem, masne naslage će se brže vratiti, jer ne postoje mišići koji bi trošili dodatnu energiju. Te mišiće ćete dobiti treningom snage.

Extra kombinacija: Kardio + Gym

Na kraju, da naglasimo, da teretana takođe sagorijeva masti, ali i stvara čiste mišiće, tako da vam dugoročno pomaže da ostanete vitki i da napravite mašinu od svog tela. Teretana je neizostavni trening kod svih sportista, a trening snage smanjuje mogućnost da se povrijedite kod trčanja, da trčite jače i snažnije. Takođe, izgledaćete mnogo bolje nego kada biste samo trčali.

Zato, naš predlog je: minimum 3 puta nedjeljno trčanje + 2 puta teretana, a u slobodno vrijeme plivajte, vozite bajs i idite na jogu 🙂

Izvor: www.trcanje.rs

Related posts

Šta je dijabetes?

admin

Trikovi koji će pomoći vašem zdravlju i ljepoti: 6 načina da bolje spavate

admin

Super ideje za ukusan i zdrav obrok na poslu

admin

Leave a Comment