ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Zdrava ishrana

Zašto je prije doručka dobro popiti čašu prirodnog voćnog soka

Zašto je prije doručka dobro popiti čašu prirodnog voćnog soka? Doručak je odavno prepoznat, kako od strane stručnjaka, tako i laika, kao najvažniji dnevni obrok. Ipak, da li se stvarno tretira tako? Uglavnom ne.

Je li Vam poznat osjećaj kada ste se ujutro probudili umorni, bezvoljni pa čak i neraspoloženi? Dobar doručak može Vam obezbijediti energiju potrebnu da bi izdržali ovakav dan. Redovno konzumiranje doručka može poboljšati Vaše sveukupno zdravlje osiguravajući organizmu vrijedne nutrijente. Utvrđeno je da osobe koje ne preskaču doručak s lakoćom osiguravaju dnevne potrebe organizma za nutrijentima. Isto tako, brojne studije su pokazale da su osobe koje redovno konzumiraju kvalitetan jutarnji obrok mnogo aktivnije i produktivnije, kako mentalno tako i fizički.

Preskakanje doručka znači nepotrebno gladovanje organizma minimalno 16 sati, a hrana je organizmu kao i gorivo automobilu, neophodna da bi pravilno funkcionisao.

Važno je naglasiti da bi doručak trebalo da osigura četvrtinu dnevnih potreba organizma za nutrijentima, stoga je vrlo važno šta ćemo doručkovati.

U najvažnijem dnevnom obroku voćni sok može igrati više važnih uloga.

  • Može organizmu osigurati potrebne vitamine i minerale i tako mu pomoći da zadovolji dnevne potrebe za vrijednim nutrijentima
  • Sadržaj vlakana u voćnim sokovima pomaže organizmu u regulisanju varenja, prehrambena vlakna iz sokova mogu osigurati bolju pokretljivost crijeva
  • Voćni sok može spriječiti tzv. „Jutarnju hipoglikemiju“, odnosno pad šećera koji može voditi čitavom nizu fizioloških i fizičkih simptoma kao što su vrtoglavica, slabost, promjene raspoloženja, bol, anksioznost i depresija
  • Osobama koje ujutro ne osjećaju glad, voćni sok može otvoriti apetit i tako pomoći da realizuju najvažniji dnevni obrok
  • Rezultati velikog broja istraživanja pokazali su da je dnevni unos pet obroka voća i povrća ključ dobrog zdravlja, spominje se blagotvorno djelovanje na povišen holesterol u krvi, redukciju tjelesne mase, prevenciju kardiovaskularnih i kancerogenih bolesti.
  • Čisti voćni sok sadrži iste vitamine, minerale i fitohemikalije kao i svježe voće. Čaša voćnog soka ujutro već je jedan od pet preporučenih dnevnih obroka voća i povrća. Zašto onda ne bi dan započeli kako treba, sa šoljom voćnog soka?

Izvor: www.nazdravlje.net

Related posts

U zdravom tijelu – zdrav duh

admin

Vježbanje u trudnoći

admin

Crni čaj i njegove prednosti

admin

Leave a Comment