ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Zdrava ishrana

Zašto bi trebalo jesti više patlidžana

Patlidžan je povrće koje je u odnosu na tikvice pomalo zapostavljeno zbog svog gorkastog ukusa, ali to bi trebalo da promijenite već danas jer patlidžan sadrži zaista mnogo ljekovitih svojstava zbog kojih bi ga trebalo jesti u što većim količinama.

Patlidžan je u prodavnicama dostupan tokom cijele godine, veoma je korisna namirnica i možete ga pripremati na zaista mnogo načina, a musake od patlidžana su jednostavno za prste polizati. Pored musaka možete napraviti i zdrave namaze, možete ga puniti ili pohovati.  Mi vam donosimo sjajne razloge zbog kojih bi patlidžan trebalo malo češće da se nađe na vašoj trpezi.

Bogata nutritivna vrijednost. Patlidžan sadrži kalcijum, gvožđe i mnoge druge minerale koji su neophodni organizmu da bi normalno funkcionisao. I što je najbolje ovo povrće je zaista bogato ukusom i možete ga iskoristiti za mnoga jela. Pored patlidžana vam neće biti potrebno ni meso.

Fitonutrijenti. Patlidžani sadrže određene fitonutrijente koji poboljšavaju cirkulaciju i njeguju zdravlje mozga. Važno je znati da se većina ovih fitonutrijenata nalazi u kori i zato nemojte guliti patlidan kad ga pripremate.

Vlakna. Bogat su izvor vlakana koji su od velike važnosti za dobru probavu i štite od raka debelog crijeva.

Patlidžan je veoma siromašan kalorijama, sadrži svega 35 na jednu šolju i sjajan je za one koji paze na to zdravu ishranu ili pokušavaju skinuti višak kilograma.

Za kontrolisanje dijabetesa. Patlidžan se vjekovima koristi za kontrolisanje dijabetesa upravo zbog velike količine vlakana i ugljenih hidrata koji imaju loša upijajuća svojstva.

Dobar za zdravlje srca. Istraživanja su pokazala da patlidžan, odnosno supstance koje se u njemu nalaze mogu sniziti loš holesterol. Jedino je važno da ga pripremate na pravi način da biste dobili sve beneficije. Nemojte ga pržiti na dubokoj masnoći već ga pecite u rerni.  S druge strane bioflavonoidi kojih ima u zaista velikim količinama, a poznati su po tome da kontrolišu povišen krvni pritisak i oslobađaju od stresa.

Redovnom konzumacijom patlidžana pomažete i prevenciju stvaranja krvnih ugrušaka i to zahvaljujući vitaminu K i već spomenutim bioflavonoidima koji se nalaze u patlidžanu.

Izvor: www.lifepressmagazin.com

Related posts

Energija iz prirode – MATIČNA MLIJEČ

admin

Bez dijete: Koliko koraka je potrebno da napravimo u danu da bismo smršali

admin

Avokado: supervoće od kojeg ne treba olako odustati

admin

Leave a Comment