ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Zdrava ishrana

Zašto bi trebalo jesti morske alge

Iako baš nijesu česta pojava na našim svakodnevnim jelovnicima, alge su namirnica koju bi zbog nutrijenata koje sadrže svakako trebalo češće jesti. Mi vam donosimo više nego dobre razloge zašto je to tako.

Alge su jedna od najbrže rastućih biljaka na zemlji, mogu narasti i do 45 centimetara za jedan dan, a nije im potrebna niti zemlja niti svježa voda, a pored toga alge kako rastu pročišćavaju vodu. Samo ove informacije bi trebalo da su dovoljne da razmotrite upotrebu algi u svojoj ishrani.

U Japanu se alge jedu vjekovima, a mi na zapadu ih još uvijek nijesmo u potunosti prihvatili i prilična su nepoznanica,  iako mnogi eksperti iz oblasti nutricionizma i zdravlja tvrde da su alge jedna od najzdravijih namirnica.

Ljekovita svojstva morskih algi

Kad je riječ o nutrijentima koje alge sadrže, na prvom mjestu moramo spomenuti jod. Većina onih koji paze na ishranu paze i na upotrebu soli što je veoma važno ako želite da održite krvni pritisak na zdravom nivou. Gotovo dvije trećine populacije pati od nedostatka joda u organizmu, a da toga uopšte nisu svjesni. Važno je napomenuti da nedostatak joda povećava rizik od gojaznosti, srčanih oboljenja, psihičkih poremećaja i nekih vrsta karcinoma. Na svu sreću, alge mogu pomoći da nadomjestite taj nedostatak.

Zbog toga što rastu u okeanima, alge su veoma bogate jodom i iz tog razloga pozitivno utiču na zdravlje štitne žlijezde, metabolizma i mnogih tjelesnih funkcija. Najčešće se koriste za mršavljenje, ali one su mnogo više od toga.

Morske alge sadrže nevjerovatnih 46 minerala, 16 aminokiselina i 11 mikronutrijenata među kojima su najzastupljeniji: vitamini A, B1, B2, C, D i E. Tu su takođe bakar, jod, gvožđe, magnezijum, kalijum, cink, folna kiselina i kalcijum.

Pored toga, alge su veoma bogate antioksidantima, sadrže antiupalno svojstvo i sjajan su izvor proteina što je posebno važno za vegane i vegetarijance.

Mnogi ljudi se plaše jesti alge jer smatraju da one sadže otrovne minerale poput žive koja se u malim količinama nalazi u nekim vrstama riba. Treba da znate da alge koje možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane dolaze iz mora čija voda se testira svake nedjelje i u potpunosti su sigurne za upotrebu.

Kako jesti morske alge

Da biste iz algi dobili ono najbolje trebalo bi da ih koristite u svježem obliku mada možete uzimati i suplemente na njihovoj bazi. Kad su u pitanju suplementi izbjegavajte prevelike doze.

Alge bi trebalo kupovati u prodavnicama zdrave hrane ili supermarketima na odjelima gde se nalaze namirnice azijske kuhinje. Možete ih stavljati u salate, smoothije, supe i soseve, posebno ona jela inspirisana Azijom. Na tržištu se mogu kupiti i rezanci napravljeni od algi što je sigurno jedan od najukusnijih i najjednostavnijih načina da jedete alge.

Ne postoje neke tačne smjernice koliko algi bi dnevno trebalo jesti, ali Japanci za zdravlje preporučuju oko tri supene kašike.

Izvor: www.lifepressmagazin.com

Related posts

Ginekomastija kao problem mladog muškarca

admin

Tjesteninu uz ova 3 trika možete da pretvorite u dijetalnu: Nutricionista otkriva i kako

admin

Ojačajte imunitet: Izborite se sa virusima i bakterijama pomoću ovih prirodnih antibiotika!

admin

Leave a Comment