ZDRAVO BIO!
  • Home
  • Izdvojeno
  • Zaslađena bezalkoholna pića su ključ dječije gojaznosti
Izdvojeno Medicina

Zaslađena bezalkoholna pića su ključ dječije gojaznosti

Rastuća potrošnja bezalkoholnih pića zaslađenih šećerom je glavni faktor oštrog porasta dječije gojaznosti u SAD-u.

Prevalencija gojaznosti među američkom djecom se udvostručila od 1980. do 1994., a broj socijalnih faktora i faktora sredine, od važnosti za dijetu i fizičku aktivnost, ocijenjeni su kao doprinoseći problemu.

Iznenađujuće, jedan od glavnih faktora je konzumiranje šećerom zaslađenih bezalkoholnih pića. Ali, ta činjenica izaziva vrlo malo pažnje, prema tvrdnji Dr. David Ludwig-a ispred Bostonske Dječije Bolnice (Children’s Hospital Boston) i kolega sa Harvardske Škole Zdravstva (the Harvard School of Public Health).

Cifre govore da je između 1991. i 1995. potrošnja bezalkoholnih pića porasla sa 195 mL na 275 mL u opštoj populaciji, i sa 345 mL na 570 mL među adolescentima. Polovina svih Amerikanaca i većina adolescenata konzumiraju bezalkoholna pića svaki dan. Većina ovih pića su zaslađena šećerom , a ne vještačkim zaslađivačima.

Dr. Ludwig sa kolegama je uključio 548 etnički različitih jedanaestogodišnjaka iz javnih škola u četiri opštine države Massachusetts, i pratio ih prospektivno tokom dvije školske godine, od oktobra 1995. do maja 1997.

Procjenjivana je povezanost između uobičajenog i izmijenjenog konzumiranja bezalkoholnih pića, kao i razlike u stepenu gojaznosti. Korišćena je linearna i logistička regresivna analiza, podešena prema potencijalno promjenljivim varijablama i sortiranju rezultata unutar škola.

Sa svakim dodatnim unosom po jednog zaslađenog pića, djeci je rastao Indeks Tjelesne Mase (ITM) i rizik od gojaznosti za 60%. Uobičajena količina konzumiranih pića je nezavisno bila povezana sa promjenom ITM.

Školska djeca prosječno piju 265 mL ili više zaslađenih bezalkoholnih pića dnevno sa unosom od 835 kJ dnevno više nego djeca koja ne piju ova pića. Mada, rezultati ovog istraživanja se zasnivaju na mogućim fiziološkim mehanizmima gdje konzumiranje bezalkoholnih zaslađenih pića uzrokuje gojaznost zbog nepreciznog i nekompletnog nadoknađivanja energije unijete u tečnom obliku.

Izvor: www.doktor.rs

Related posts

Zgodno tijelo za 30 dana: Trening koji će oblikovati vaše tijelo do savršenstva

admin

Ljekovita svojstva iglica (zinzule, žižule, kineske urme…)

admin

Hrana koja vas provjereno čini srećnijim

admin

Leave a Comment