ZDRAVO BIO!
Fitness savjeti Izdvojeno

Yoga vs Pilates – koje su bitne razlike?

Yoga i Pilates se u današnjim specijalizovanim studijima i fitness centrima sprovode kao zasebni programi vježbanja, a ujedno ih može pronaći i kao spoj dvije metode pod nazivima: yogalates, piloyoga i slično.

U nastavku pročitajte osnovne razlike između yoga i pilates filozofije vježbanja, kako su nastale, koji su najpoznatiji stilovi a time i vrste obje metode i šta obući i ponijeti sa sobom od opreme na yoga ili pilates čas.

Osnovna razlika između Yoge i Pilatesa

Yoga u doslovnom prevodu znači sjediniti, čvrsto vezati zajedno i predstavlja cjelokupan sastav pristupa tijelu, umu i duhu, koji se praktikuje kroz vježbe, tehnike disanja, meditaciju, ishranu i uopšteno duhovni stil života. Ukratko, kada govorimo o yogi, vježbanje predstavlja samo jedan od segmenata čitave yoga filozofije.

Pilates predstavlja jedinstveni sastav vježbi istezanja i snage usmjeren na tijelo i um koji je početkom 20. vijeka osmislio Joseph. H. Pilates s ciljem da stvori metodu koja istovremeno jača i oblikuje mišiće, ispravlja držanje i pospješuje gipkost i ravnotežu.

Istorija  nastanka

Yoga je filozofija stara preko 5000 godina, o čemu svjedoče arheološki dokazi pronađeni u dolini Inda i predjelima današnjeg Pakistana na nekoliko kamenih pečata i statua na kojima su prikazane ljudske figure u različitim yoga položajima.

Krajem 19. i početkom 20. vijeka razvija se moderan period yoge koja se počela širiti na Zapad, a u Indiji se pojavljuju mnogi domaći reformatori tradicionalnih učenja poput Shri Aurobindo, Swami Vivekanada, Swami Sivananda, Shri T. Krishnamacharya i dr. Godine 1924. Shri T. Krishnamacharya je otvorio prvu školu yoge u palati Mysore, a najpoznatiji njegovi učenici T.K.V. Desikachar, K. Pattabhi Jois, B.K.S. Iyengar, Indra Devi, prenijeli su yogu kakva je danas najpoznatija zapadnom svijetu.

Joseph H. Pilates je počeo razvijati svoj sistem vježbi početkom 20. vijeka u Njemačkoj, a tokom prvog svjetskog rata je, kao i mnogi drugi, bio zarobljen u Engleskoj gdje je razvio vježbe danas poznate kao pilates na prostirci (matwork pilates).

Nakon što je imigrirao u Sjedinjene Američke Države, nastavio je razvijati pilates metodu pa je 1926. u New Yorku osnovao prvi službeni Pilates studio. Još od svog predstavljanja američkoj kulturi, pilates vježbe zadržale su stalan broj privrženih sledbenika i predstavljale su tajnu koju su plesači i glumci držali za sebe sve do kasnih 1920-ih.

Među Pilatesovim prvim učenicima koji su nastavili podučavati njegovu metodu, najistaknutiji su:  Romana Kryzanowska, Kathy Grant, Jay Grimes, Ron Fletcher i dr.

Disanje

Kada je u pitanju treniranje, oba sistema zagovaraju usmjerenost na disanje i svijest o povezivanju daha s pokretom.

Praktikujući yoga položaje (asane) udiše se i izdiše kroz nos putem ujjay daha (dah koji proizvodi mekani zvuk u području zadnjeg dijela grla), kako bi se produbio dah, povećao kapacitet pluća, smirio nervni sistem i zaštitilo tijelo od mogućih povreda prilikom prelaska iz jedne u drugu vježbu.

Yoga pranayama koja označava skup vježbi disanja i upravljanje životnom energijom (pranom) pomaže u smirivanju tijela i uma i prevenciji raznih tegoba i bolesti današnjice.

Prilikom izvođenja pilates vježbi, udiše se kroz nos i izdiše kroz usta. Trodimenzionalni dah (naprijed, sa strane i nazad) se usmjerava u donje djelove prsnog koša gdje je najbolja izmjena vazduha, kako bi se smanjila napetost u ramenima i vratu i zaštitila kičma i karlica.

Rekviziti, sprave ili vlastita težina tijela?

U yogi se koristi samo vlastito tijelo pri prelasku iz vježbe u vježbu. B.K.S. Iyengar je u yogu uveo razna pomoćna sredstva poput remena, blokova, jastuka, pokrivača, koja ne služe da bi zadale otpor već kako bi relaksirale ili pomogle izvođenje pojedinih varijanti vježbi.

U pilates vježbama na prostirci (matwork pilates), samo vlastito tijelo može biti rekvizit ili se upotrebljavaju razni rekviziti poput malih i velikih lopti, bučica, traka, jastuka, rollera, trx suspenzija, štapova… Rekviziti se u pilatesu koriste kako bi podstaknuli dubinske mišiće na rad, otežali ili olakšali pojedinu vježbu ili relaksirali tijelo.

Reformer spravu je Pilates prvobitno osmislio kako bi pojedinac što brže napredovao u vježbama na prostirci i time je stvorio inteligentan sistem vježbi koje uz ostale sprave (cadillac, chair i barrels) uživaju veliku popularnost među sportistima, rekreativcima i rekonvalescentima širom svijeta.

Stilovi, škole i vrste Yoge i Pilatesa

Yoga ima mnoštvo škola i stilova osnovanih od renomiranih učitelja koje odražavaju njihove metodologije, način vježbanja i učenja. Neke od svjetski najpoznatijih škola ili stilova su: Ashtanga, Iyengar, Dharma, Bikram, Viniyoga, Kundalini, Sivananda, Jivamukti, Integral, Anusara i dr.

Iz gore nabrojanih škola i stilova, razvile su se razne vrste yoge: Ashtanga Vinyasa yoga, Power yoga, Bikram yoga, Dharma yoga, Slow Flow Restorative yoga itd.

Iz pilates metode proizašla su dva pilates smjera: savremeni i tradicionalni iz kojih se dalje razvijaju razni stilovi, škole i vrste pilatesa. Dok tradicionalni pilates smjer čuva i promoviše izvorno učenje i rad Josepha Pilatesa, savremeni pilates dijelom proizilazi iz izvornog učenja a konstantno razvija nove spoznaje temeljene na naučnim istraživanjima.

Kada govorimo o vrstama pilatesa, dijeli se na vježbe na prostirci i vježbe na pilates spravama (reformer, cadillac, chair i barrels) iz čega se razvijaju različiti nazivi pilates programa od kojih su najčešći: Mat pilates, Pilates flow , Power pilates, Pilates ball i dr.

Vježbanje Yoge i Pilatesa – razlike i dobrobiti

Obje metode polaze od istovremenog snaženja i izduživanja mišića od središta prema napolje, dubokog fluidnog daha, relaksacije i smanjenja umora i stresa, boljitka svakodnevnih aktivnosti i prevencije razvoja raznih bolesti današnjice.

Ipak, yoga časovi pružaju smirenije i statične položaje, dok se u pilatesu dinamičnije vježbe ponavljaju u serijama, što opet zavisi od vrste časa.

Dok je pilates metoda detaljnije orijentisana na anatomiju ljudskog tijela, pravilne položaje kičme i karlice, yoga položaji se baziraju na masaži unutrašnjih organa, energetskim nivoima (čakrama), relaksaciji, meditaciji…

Odjeća i oprema za vježbanje

Osnovna razlika yoge i pilatesa je što se yoga vježba bosih nogu a pilates u čarapama, dok se u obje metode zagovara ugodna odjeća od prirodnih materijala.

Većina specijalizovanih studija i fitness centara osiguravaju opremu potrebnu za vježbanje yoge ili pilatesa od koje se na časovima uvijek koristi prostirka koja je za pilates najčešće deblja (oko 1 cm), dok je za yogu tanja.

Prostirka je najčešće dužine od 180cm do 2m kako bi odgovarala individualnoj visini, a bitno je da se ne skliza kada se položi na podlogu kako bi se sigurno izvodile pojedine vježbe.

Iako postoji još niz razlika između yoge i pilatesa kao dvije metode vježbanja, bitno je naglasiti da je u yogi vježbanje samo jedan od segmenata čitave yoga filozofije, dok pilates predstavlja tjelesni fitness sistem vježbi.

Oba sistema su fokusirana na spoj uma i tijela te pružaju niz dobrobiti, stoga nećete pogriješiti isprobate li i jedan i drugi.

Izvor: www.fitness.com.hr

Related posts

Znate li koja je uloga stopala u treningu?

admin

Protein odgovoran za dugotrajno pamćenje

admin

Zdravi doručak koji vole i djeca

admin

Leave a Comment