ZDRAVO BIO!
Fitness savjeti Izdvojeno

Vježbe u moru za savršenu liniju

Jeste li znali da vježbanje u vodi ima odličan efekat na tijelo, a isto tako je savršen način da se rashladite i oslobodite stresa?

Ako ste poželjeli vježbati u moru, neke vježbe će vam se činiti teže izvodljive, ali sigurno ćete naknadno uživati u lijepo formiranim mišićima i samom osjećaju da ste se rekreirali u prekrasnom moru a ne u teretani.

Velika je prednost vježbanja u moru zato što nam otpor vode određuje brzinu i snagu pokreta, tako da iako zajedničke, svaka vježba je apsolutno individualna, što je još jedna prednost ovakvog načina rekreacije.

Šta jesti prije vježbanja u moru?

Prije vježbanja u moru, ishrana je dosta slična onoj prije “običnog” vježbanja, ali ipak bi trebalo izbjegavati težu hranu, meso i bjelančevine. Idealan izbor su voćni napici i smoothey-i. Od pića, najbolja je, kao i uvijek, čista, zdrava i svježa voda.

Vježbe za more

  1. Zagrijavanje

Zagrijte se u moru hodajući što brže možete 5 minuta ili podižući koljena 3 minuta.

  1. Kruženje rukama

Kleknite na koljena i sjednite na pete, udahom opružamo ruke tako da su paralelne s morem i dlanovima okrenutim prema dolje. Izdahom kružnim pokretom kroz vodu savijamo ruke u laktovima te dolazimo u poziciju gdje su nam dlanovi okrenuti prema prsima i prsti se dodiruju.

Ponovite 20 puta

  1. Naizmjenično opružanje nogu

Noge savijte u koljenu i dignite u vazduh. Rukama držite glavu, odvojite glavu od prsa, noge po 90 stupnjeva te počnite naizmjenično pružati noge prema naprijed.

Ponovite 20 puta

  1. Bočni abdomen

Noge savijte u koljenu i dignite u vazduh. Rukama držite glavu. Na izdah zarotirajte gornji dio tijela kao da suprotnim laktom želite dotaknuti suprotno koljeno. Pritom ispružite slobodnu nogu. Udišući vratite se u centar te na sljedeći izdah zarotirajte tijelo u drugu stranu.

Ponovite 10 puta na svaku stranu

  1. Sklek

Krenite oslonjeni na rukama i nožnim prstima tako da vam je tijelo opruženo, čvrsto i stabilno. Na udah savijte laktove i prsni koš do ugla 90. Na izdah se vratite u početni položaj pazeći da vam laktovi nisu potpuno opruženi.

Ponovite 10 puta

  1. Plivanje

Legnite na prsa oslonjeni na podlaktice. Odignite noge od pijeska, potpuno ispružene. Udišući i izdišući naizmjenično opružajte noge iz kuka, imitirajući plivanje.

Ponovite 20 puta

Izvor: www.ordinacija.vecernji.hr

Related posts

Koliko kalorija sagorijevamo na zumba treningu

admin

8 dodataka za superzdravu kafu

admin

Kako se izboriti sa dječijom agresijom?

admin

Leave a Comment