ZDRAVO BIO!
Fitness savjeti Izdvojeno

Vježbe koje možete raditi u trudnoći

Većina trudnica je u nedoumici da li za vrijeme trudnoće mogu vježbati ili ne. Mi ćemo vam pokušati olakšati ovu odluku.

Ljekari kažu da vježbanje ne treba da bude prioritet kod trudnica, ali svakako treba da bude pri samom vrhu istih. Ne samo da je bezbjedno vježbati za vrijeme trudnoće nego se i preporučuje. Američka asocijacija ginekologa budućim mamama preporučuje 30 minuta lagane vježbe dnevno, naravno tu ne spadaju ekstremni sportovi i dizanje utega.

Vježbanje u trudnoći može podići nivo energije i popraviti raspoloženje zahvaljujući endorfinima, koji se otpuštaju dok vježbamo. Vježbanje nam pomaže i kod smanjenja klasičnih trudničkih problema, umora, zatvora i mučnine, a ukoliko tokom trudnoće vježbate puno brže ćete se vratiti u formu nakon poroda.

O riziku ne razmišljajte, jer ga praktično nema, naravno ukoliko je trudnoća uredna i normalna. Evo nekoliko predloga za savršeno bezbjedne vježbe, koje možete raditi tokom trudnoće.

Plivanje je zabavno, sigurno, ne previše naporno, a dok plivate ćete se osjećati pokretljivije i lakše. Kao i sve ostale kardio vježbe plivanje vam pomaže da lakše dišete, a organizmu daje veću mogućnost za korištenje kiseonika, što je od velike koristi za mamu i za bebu. Plivanje poboljšava cirkulaciju, jača mišiće i povećava izdržljivost. Vježbe u vodi takođe će pomoći kod smanjenja otoka nogu.

Šetnja je najlakši i najednostavniji način da tokom trudnoće ostanete fizički aktivni. Za šetnju vam ne treba posebna oprema niti članska knjižica, već samo dobre patike i malo volje. Slobodno malko ubrzajte tempo i hodajte brže, ali ipak ne pretjerujte.

Pilates se obično bazira na jačanju i izduživanju mišića, a pilates prilagođen trudnoći pomoći će vam da tijelo bude fleksibilnije i jače, što će vam svakako biti od velike koristi za vrijeme samog poroda. Takođe, smanjiće vam bol u leđima i ubrzati postporođajni oporavak.

Ako želite postići unutrašnji mir, a u isto vrijeme biti u formi, joga je prava stvar za vas. Ovo je sjajan način održavanja forme budućih mama. Pored toga što djeluje opuštajuće, fokus joge na dubokom disanju može biti odlična priprema za porod. Duboko disanje povećava nivo kiseonika u krvi, što znači više kiseonika za bebu, a što opet vodi do lakše trudnoće i poroda. Potražite časove joge koji se bave samo trudnicama.

Aerobne i plesne vježbe niskog intenziteta su odlične za one kojima je vježbanje novitet. Veoma je bitno da se ne iscrpljujete previše i da nivo vježbanja održavate tamo gdje vam godi, a gdje vas pretjerano ne umara. Vodeni aerobik je najbolji izbor.

Izvor: www.lifepressmagazin.com

Related posts

Štitna žlijezda – Prvi znaci bolesti i prirodno liječenje

admin

Zdravi čokoladni namaz od samo tri sastojka

admin

Ledene kupke protiv upale mišića

admin

Leave a Comment