ZDRAVO BIO!
  • Home
  • Izdvojeno
  • Vježbanjem ćete stesati figuru, ali samo ako vodite računa o jednom detalju
Fitness savjeti Izdvojeno

Vježbanjem ćete stesati figuru, ali samo ako vodite računa o jednom detalju

Kardio-treninzi poput jogginga, vožnje bicikla i brzog hodanja doprinose bržem mršanju, jer kao glavno pogonsko gorivo troše energiju iz potkožnog masnog tkiva.

Ako želite da se rezultati vašeg truda jasno vide i na vašoj liniji, trebalo bi da vježbate barem dva do tri puta nedjeljno. 

Često je pogrešno shvatanje da nakon treninga smijemo pojesti sve što želimo. Imajte na umu da se treningom ipak ne troše neograničene količine energije, te ako želite skinuti kilograme, ne možete pojesti baš sve ono što vam srce poželi.

Kod nekih se rezultati vježbanja vide već nakon sedam dana, kod drugih, pak, tek nakon nekoliko mjeseci.

Svake godine, posebno prije ljeta, pojavljuju se “novi” fitness programi koji nam dokazuju koliko je vježbanje odlično za zdravlje i održavanje vitke linije. Ipak, formula uspjeha nije u novitetima jer teško da se može izmisliti nešto toliko drugačije od onog što je već poznato. Ipak, koju god vrstu programa odabrali, rezultat će biti vidljiv nakon nekog vremena jedino onda ako ste na treninzima redovni, a to znači vježbanje 2 – 3 puta nedjeljno!

Redovno vježbanje?

Nije lako! Pogotovo ako nemamo još iz mladosti usađenu naviku redovnog kretanja i kad počinjemo vježbati tek u odrasloj dobi nakon što smo uvidjeli da nešto treba da promijenimo zbog zdravstvenih ili estetskih razloga. Za vidljive fizičke promjene trebaju nedjelje i mjeseci, zbog čega možete imati osjećaj kao da vježbanjem obavljate samo još jedan u nizu zadataka, što ima negativan uticaj na motivaciju i unutrašnje zadovoljstvo. Potrebno je usredsrijediti se na još neke dobrobiti vježbanja kako bi vaša motivacija bila što veća.

Vježbanje i mršanje

O vježbanju se priča kao o jednom od glavnih činioca uspješnog mršanja. Budući da se za odvijanje bilo kakvog rada troši energija, podrazumijeva se da je za vrijeme vježbanja potrošnja energije pojačana. Dakle, možemo reći da se vježbanjem može smršati, ali samo ako je cilj treninga mršanje, odnosno redukcija potkožnog masnog tkiva. Valja spomenuti da svako vježbanje nema jednak uticaj na organizam, odnosno, od cilja treninga zavisi kakav će se tip treninga sprovoditi.

Svaki organizam je specifičan i ne može se generalizovati. Kod nekih se rezultati vježbanja vide već nakon nekoliko nedjelja, kod drugih, pak, tek nakon nekoliko mjeseci. Uglavnom, što je osoba mlađa, njen metabolizam je brži pa se i brže događaju željene promjene na tijelu. Svakako ne treba odmah izgubiti volju za vježbanjem i odustati. Mršavljenje je dugotrajan proces i ne postoje čudotvorni napici pomoću kojih se kilogrami tope sami od sebe. Koliko god bismo svi to voljeli! Da bi se količina potkožnog masnog tkiva smanjila, potreban je veliki broj treninga, a vježbanje treba biti redovno. Ako ni nakon nekoliko mjeseci ne nastupe nikakve promjene u količini potkožnog masnog tkiva, a oblik tijela ostane nepromijenjen, možemo konstatovati da nešto treba promijeniti.

Izvor: www.adiva.hr

Related posts

Kako umiriti um

admin

Postoje li štetne namirnice?

admin

Kako da pravilno koristite kokosovo ulje

admin

Leave a Comment