ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Medicina

Umor kao znak nedostatka gvožđa

Ukoliko se lako zamarate i nemate energije, moguće je da vam nedostaje gvožđe. Ovaj mineral je od ključne važnosti za tijelo – neophodan je za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i prenos kiseonika putem hemoglobina od pluća do tkiva.

Preporučen dnevni unos gvožđa za odrasle muškarce iznosi 8 mg, a za žene prije menopauze 18 mg, dok se potreba za gvožđem u menopauzi smanjuje i iznosi 8 mg. Za vrijeme trudnoće potreba za gvožđem se povećava na 27 mg dnevno.

Umor i iscrpljenost su glavni simptomi nedostatka gvožđa, a mogu biti praćeni opadanjem kose, blijedilom, poteškoćama u koncentraciji, zadihanošću i lošijim zarastanjem rana. U ozbiljnijim slučajevima mogu se javiti i lupanje srca i vrtoglavica.

Da biste smanjili šanse za pojavu nedostatka gvožđa, možete da uključite u ishranu više namirnica bogatih ovim mineralom. Meso, jaja, riba i morski plodovi predstavljaju odlične izvore gvožđa. Od biljnih izvora tu su spanać, kopriva, plavi patlidžan, proizvodi od soje (naročito tofu), bijeli pasulj, sočivo, leblebije. Morske alge takođe spadaju u najbolje neživotinjske izvore ovog minerala, kao i integralne žitarice (ječam, pirinač, proso) i sjemenke susama, bundeve i suncokreta. Isto tako bi trebalo obratiti pažnju na unos hrane i pića koja smanjuju apsorpciju gvožđa, a to su npr. čaj, kafa i mliječni proizvodi.

Izvor: www.doktor.rs

Related posts

Štitna žlijezda – Prvi znaci bolesti i prirodno liječenje

admin

Ojačajte imunitet: Izborite se sa virusima i bakterijama pomoću ovih prirodnih antibiotika!

admin

Jaja smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti?

admin

Leave a Comment