ZDRAVO BIO!
Fitness savjeti Izdvojeno

U zdravom tijelu – zdrav duh

Dinamika urbanog života sa sobom nosi mnoge probleme, od kojih je jedan svakako nedostatak fizičke kondicije. U kombinaciji sa afinitetom prema ukusnoj hrani i dugim zimskim mjesecima, ovo može rezultirati nezadovoljstvom zbog viška kilograma. Naravno, tu je i ona druga mogućnost – opuštiti se, uživati u čarima dobre hrane i sopstvenom tijelu. Ali, većina ipak nije u stanju da se odupre idealu koji pred nas postavlja popularna kultura, tako da vječiti rat između izgladnjivanja i održavanja vitkog tijela, sa jedne strane, i ljubavi prema statičnosti i dobroj kuhinji, sa druge – i dalje istrajava.

Dijeta je često surov i loše primjenjivan sistem održavanja tjelesne težine. Iako ne djeluju lakše, fizičke vježbe su zdravije i višestruko korisne, ne samo u cilju regulisanja težine. Međutim, mnogima lakše pada „jednostavno“ odricanje od hrane, jer vježbe iziskuju vrijeme i napor.

Postoji nekoliko početnih prepreka koje treba savladati kada je vježbanje u pitanju. Prva, kada zaista imate problem (npr: kada težina ugrožava zdravlje), jeste odbacivanje čitave ideje. Tada je, za početak, neophodno priznati problem, a potom racionalno razmotriti sopstvene mogućnosti. Niko od vas ne očekuje da u samom startu postignete „čudo“ ili rezultate svjetskih šampiona.

Od trenutka kada se „pomirite“ sa sudbinom i odlučite da otpočnete sa vježbanjem, javlja se naredna prepreka: nedostatak rutine. Čak i za minimalne rezultate neophodna je kontinualnost, što znači da mora biti uspostavljen kakav-takav dnevni/nedjeljni režim tjelesnih vježbi. Ovo ujedno može poslužiti kao način za sticanje samokontrole, a ukoliko to ne funkcioniše, možete zamoliti neku blisku osobu da vas (strogo) podsjeti na obaveze.

Konačno, izreka mens sana in corpore sano važi u svim vremenima: nakon prevazilaženja inertnosti, otpora i sklonosti ka grijehu prežderavanja, zaista ćete se osjećati bolje i imati više energije za druge ciljeve u životu.

Izvor: www.krstarica.com

Related posts

Balansiran doručak sa žitaricama

admin

Koliko minuta nedeljnog treninga vam je dovoljno da održite figuru

admin

Pun magnezijuma, gvožđa i proteina, hranljiv poput mesa: Ovo je najzdraviji orašasti plod!

admin

Leave a Comment