ZDRAVO BIO!
Izdvojeno ticker Zdrava ishrana

Trendovi u ishrani za 2018. godinu

Prema istraživanju Whole Foods Market, jednog od najvećih američkih lanaca supermarketa zdrave hrane, evo šta će biti moderno 2018. godine u oblasti zdrave ishrane.

Cvijetni ukusi. Jestivo cvijeće u velikom stilu stiže na stolove. Cvijetovi zove, ruže, lavande, hibiskusa, osim što obogaćuju estetski doživljaj za stolom, istovremeno obezbjeđuju brojne sastojke korisne za zdravlje, a ni ukus nije zanemarljiv.

Superprahovi. Mješavine „superprahova“ koje možete da dodajete u napitke, ovsenu kašu, pa čak i kafu, predstavljaju brz način na koji možete da upotpunite ishranu proteinima, kolagenom i drugim hranljivim sastojcima, bez viška kalorija. U njih spadaju npr. prah kurkume, spiruline, pšenične trave…

Medicinske gljive. Reiši, kordiceps, čaga, lavlja gljiva (Hericium erinaceus), se dodaju u čajeve, kafu, smutije i druge napitke, dajući im bogat, kremasti ukus. Zdravstvene koristi od ovih gljiva su velike, one jačaju imunitet, kardiovaskularni sistem, bore se protiv upala a time i protiv nekih vrsta kancera.

Bliskoistočni specijaliteti. Falafel, humus, halumi sir (od mješavine ovčijeg i kozjeg mlijeka), začini kao što su kardamon i harisa (pasta od pečene crvene paprike uz dodatak začina i ljutih papričica) biće pravi hit 2018. Ovi specijaliteti sadrže zdrave masti, pregršt hranljivih sastojaka i ukus koji će zadovoljiti i najprobirljivije gurmane.

Veganske zamene za proizvode životiinjskog porijekla. Nikad nije bilo lakše sprovoditi veganski način ishrane, uz brojne proizvode (npr. vegan burgeri, mlijeka i jogurti od orašastih plodova i sjemeneki) koji osim što su ukusni štite i zdravlje.

Zdrave grickalice. Ove grickalice su siromašne kalorijama, ugljenim hidratima, neke su bez glutena, a imaju različite zanimljive ukuse (npr. čips od morskih algi!).

Korišćenje cijelih biljaka. U 2018. godini cilj će biti da se iskoriste svi djelovi voća i povrća, npr. hit će biti ukisjeljena kora lubenice i salata od drškica brokolija.

Napici sa javorovim i brezinim sirupom. Whole Foods predviđa da će se tokom 2018. piti bezalkoholni napici od zove i nane sa javorovim i brezinim sirupom.

Izvor: portal – zdravahrana.com

Related posts

Jeste li čuli za krav maga način vježbanja?

admin

Evo zašto bi trudnice trebalo da ograniče unos kofeina u trudnoći

admin

Plućnjak (Pulmonaria officinalis) – Šta sve treba da znamo o njemu?

admin

Leave a Comment