ZDRAVO BIO!
Izdvojeno ticker Zdrava ishrana

Trendovi u ishrani za 2018. godinu

Prema istraživanju Whole Foods Market, jednog od najvećih američkih lanaca supermarketa zdrave hrane, evo šta će biti moderno 2018. godine u oblasti zdrave ishrane.

Cvijetni ukusi. Jestivo cvijeće u velikom stilu stiže na stolove. Cvijetovi zove, ruže, lavande, hibiskusa, osim što obogaćuju estetski doživljaj za stolom, istovremeno obezbjeđuju brojne sastojke korisne za zdravlje, a ni ukus nije zanemarljiv.

Superprahovi. Mješavine „superprahova“ koje možete da dodajete u napitke, ovsenu kašu, pa čak i kafu, predstavljaju brz način na koji možete da upotpunite ishranu proteinima, kolagenom i drugim hranljivim sastojcima, bez viška kalorija. U njih spadaju npr. prah kurkume, spiruline, pšenične trave…

Medicinske gljive. Reiši, kordiceps, čaga, lavlja gljiva (Hericium erinaceus), se dodaju u čajeve, kafu, smutije i druge napitke, dajući im bogat, kremasti ukus. Zdravstvene koristi od ovih gljiva su velike, one jačaju imunitet, kardiovaskularni sistem, bore se protiv upala a time i protiv nekih vrsta kancera.

Bliskoistočni specijaliteti. Falafel, humus, halumi sir (od mješavine ovčijeg i kozjeg mlijeka), začini kao što su kardamon i harisa (pasta od pečene crvene paprike uz dodatak začina i ljutih papričica) biće pravi hit 2018. Ovi specijaliteti sadrže zdrave masti, pregršt hranljivih sastojaka i ukus koji će zadovoljiti i najprobirljivije gurmane.

Veganske zamene za proizvode životiinjskog porijekla. Nikad nije bilo lakše sprovoditi veganski način ishrane, uz brojne proizvode (npr. vegan burgeri, mlijeka i jogurti od orašastih plodova i sjemeneki) koji osim što su ukusni štite i zdravlje.

Zdrave grickalice. Ove grickalice su siromašne kalorijama, ugljenim hidratima, neke su bez glutena, a imaju različite zanimljive ukuse (npr. čips od morskih algi!).

Korišćenje cijelih biljaka. U 2018. godini cilj će biti da se iskoriste svi djelovi voća i povrća, npr. hit će biti ukisjeljena kora lubenice i salata od drškica brokolija.

Napici sa javorovim i brezinim sirupom. Whole Foods predviđa da će se tokom 2018. piti bezalkoholni napici od zove i nane sa javorovim i brezinim sirupom.

Izvor: portal – zdravahrana.com

Related posts

Balansiran doručak sa žitaricama

admin

Evo zašto maslac od kikirikija treba da bude na vašoj listi omiljenih namirnica

admin

Pet načina da ubrzate metabolizam od ranog jutra

admin

Leave a Comment