ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Medicina

Top 10 namirnica za zdravu kosu

Baš kao i koža, stanje naše kose je vanjski znak našeg unutrašnjeg zdravlja. Ćelije koje čine lanac svake vlasi kose zahtijevaju redovnu njegu ključnim hranljivim stvarima. Zbog toga treba da vodimo računa da unosimo dovoljno potrebnih vitamina i minerala, kako bi zaštitili kosu sa svime što joj je potrebno da ostane sjajna, gusta i jaka.

Svaka vlas kose je pričvršćena na kožu glave preko folikula. Na ljudskoj koži ima između 100.000 i 350.000 folikula kose. Iz svakog folikula izraste dlaka u prosjeku za 1000 dana (tri godine), a zatim traje oko 100 dana (tri mjeseca) prije nego što se prelomi i nova kosa počne da raste. Ovo je uzorak aktivnog rasta, nakon kojeg slijedi period odmora, koji se značajno može razlikovati od osobe do osobe, a na njega utiče starosna dob, ishrana i zdravstveno stanje.

Kosa se prvenstveno sastoji od proteina koji se zove keratin, a koji takođe čini nokte i oblikuje spoljašnji zaštitni sloj kože.

Svaka vlas kose sastoji se od tri sloja:

  • Kutikula – vanjski sloj, tanki i bezbojni. Djeluje kao zaštitni sloj.
  • Korteks – koji sadrži melanin, koji je odgovoran za boju kose.
  • Medulla, najdublji sloj koji reflektuje svjetlost.

Sledeće namirnice sadrže hranljive materije koje su vrlo važne za održavanje naše kose jakom i zdravom:

Riba za sjaj kose

Ribe, poput lososa, sardina i skuša, pune su zdravih omega-3 masnih kiselina. Naše tijelo ne može samo napraviti ove zdrave masti, tako da ih moramo unijeti hranom ili suplementima. One nas štite od bolesti, ali su našem tijelu takođe potrebne za rast kose, njen sjaj i gustoću.

Rast kose uz pomoć grčkog jogurta

Ovaj jogurt ima dosta proteina, koji su građevinski blokovi naših vlasi. Grčki jogurt takođe ima sastojak koji pomaže kod protoka krvi u korijenu, kao i rastu kose. Zove se vitamin B5 (poznat kao pantotenska kiselina) i može čak pomoći u spriječavanju gubitka kose. Često primijetimo da je pantotenska kiselina navedena kao sastojak na proizvodima za njegu kose.

Spanać u borbi s krhkom kosom

Kao i većina tamno zelenog lisnatog povrća, spanać je pun nevjerojatnih hranljivih sastojaka. Ima pregršt vitamina A, plus gvožđe, beta karoten, folat i vitamin C. Oni djeluju zajedno kako bi nam omogućili da imamo zdravu kožu i kosu. Čuvaju vlagu kose, tako da ne dolazi do njenog pucanja. Želite li malo promjene? Kelj je još jedan veliki zeleni izbor.

Vitamin C spriječava lomljenje dlake

Većina tropskog voća ima vitamin C, koji štiti kosu od lomljenja. Bonus je da nas čuva i od bolesti!

Žitarice koje sadrže gvožđe sprečavaju gubitak kose

Ako uzimamo premalo gvožđa može doći do gubitka kose. Ali, ovu važnu hranljivu materiju možemo pronaći u obogaćenim žitaricama, punim zrnima i tjesteninama, kao i soji i sočivu. Govedina, posebno njena jetra, prepune su gvožđa. Šljive i tamno lisnato zelje takođe ima dovoljno ovog minerala.

Nemasno bijelo meso za debljinu dlake

Kada ne unosimo dovoljno proteina, rast dlake “miruje”. Budući da se zaustavlja i stare vlasi ispadaju, to može dovesti do ubrzanog gubitka kose. Da biste dobili protein od mesa, trebalo bi odabrati opcije kao što su piletina ili ćuretina, koje imaju manje zasićenih masnoća od govedine i svinjetine.

Slatki krompir u borbi protiv suve kose

Imate suvu kosu koja je izgubila sjaj? Treba da jedete slatki krompir koji je pun dobrih antioksidanata, koji se zovu beta karoten. Tijelo pretvara beta karoten u vitamin A. Pomaže u zaštiti od suve kose. Takođe podstiče rad žlijezda u našem tijelu kako bi napravilo tečnost koja se naziva sebum, koji čuva kosu od isušivanja. Takođe možemo naći beta karoten i u narandžastom povrću, kao što su mrkva, bundeva, dinja i mango.

Cimet za cirkulaciju

Ovaj začin često treba posuti po zobenim pahuljicama, tostu i dodati u kafu. Pomaže kod protoka krvi tj. cirkulacije. To je ono što donosi kiseonik i hranljive materije folikulima kose.

Jaja za rast

Osiguraćemo dovoljan unos proteina i gvožđa kada jedemo jaja. Bogata su vitaminom B, koji se zove biotin, a koji pomaže rastu kose. Ako nemamo dovoljno ovog vitamina može doći do gubitka kose. Biotin takođe pomaže da se ojačaju lomljivi nokti.

Cink za gustu kosu

Ako nemamo dovoljno ovog minerala u svojoj prehrani, može doći do gubitka kose – čak i trepavica. Ćelije koje grade kosu oslanjaju se na cink da im pomogne da rade najteži dio posla. Ovaj mineral možemo naći u govedini, rakovima, jastogu, obogaćenim žitaricama, orašastim i morskim plodovima.

Izvor: www.hipokrat.ba

Related posts

Osjetite li bol kad zagrizete sladoled ili pojedete kašikicu vruće supe? Ako je odgovor pozitivan, u grupi ste onih koji imaju osjetljive zube…

admin

Trikovi koji će pomoći vašem zdravlju i ljepoti: 6 načina da bolje spavate

admin

Tortelini supa sa sušenim paradajzom

admin

Leave a Comment