ZDRAVO BIO!
  • Home
  • Izdvojeno
  • Tjesteninu uz ova 3 trika možete da pretvorite u dijetalnu: Nutricionista otkriva i kako
Izdvojeno Zdrava ishrana

Tjesteninu uz ova 3 trika možete da pretvorite u dijetalnu: Nutricionista otkriva i kako

Tjestenina sadrži vrlo malo masnoća, i to svega 1 gram tjestenina bez jaja, a do 2,5 grama tjestenina s jajima na 100 grama proizvoda. Uz to bogata je vlaknima, pa daje veći osjećaj sitosti, a varenje se time ubrzava. Međutim, tjestenina se pretežno sastoji od skroba koji se u našem tijelu pretvara u šećer, odnosno skladišti kao salo, ako se unosi u prevelikim količinama.

Način kuvanja određuje koliko će vam se nakon konzumacije tjestenine povisiti šećer u krvi.

Tjestenina kuvana al dente, što je način pripreme koji preporučuju svi proizvođači, ima niži glikemijski indeks od one koja se kuva duže ili se prekuva. Stoga je uvijek poželjno slijediti uputstva proizvođača kako bi se dobilo najbolje od tjestenine.

Ako je tjestenina ipak iz nekog razloga prekuvana, naučnici imaju dobru vijest – postoji način da se smanji broj kalorija u njoj, odnosno da joj se snizi glikemijski indeks. Sve što treba uraditi je ne jesti je odmah nakon kuvanja, već ohladiti i ponovno zagrijati. To otkriće je zapravo slučajan pronalazak u eksperimentu televizije  BBC u emisiji “Trust me I’m a doctor”.

U njoj su ispitanicima davali tjesteninu, a nakon toga im mjerili nivo šećera u krvi svakih 15 minuta. Oni koji su jeli svježe skuvanu tjesteninu imali su čak dvostruko veći nivo šećera u krvi nego oni koji su jeli iste količine tjestenine koja je prvo bila ohlađena, a potom opet zagrijana.

Prema riječima nutricioniste Branke Mirković, svaku tjesteninu ako ćete odmah jesti sa nekim sosom treba skuvati al dente, umiješati u sos i jesti, a ako ćete je koristiti za hladne salate ili dalje za spremanje nekih jela obavezno primjenite pravilo 15-15 minuta.

Tjesteninu, bez obzira šta piše na proizvodu, u tom slučaju kuvajte 15 minuta i zatim držite u vodi još 15 minuta, pa isperite u hladnoj vodi da izađe skrob. Ovako pripremljena tjestenina imaće veći volumen i biće sočnija, pa u daljoj pripremi neće upiti sav sos i biti suva. Takođe, sa većim volumenom dobićete pun tanjir tjestenine, a manje kalorija. Na isti način je kuvajte i kada je koristite za hladne salate. Ako je nećete odmah jesti, dodajte u nju malo ulja da je obloži da se ne lijepi i odložite u frižider u kome može da stoji u zatvorenoj kutiji tri do četiri dana, pa je po potrebi možete koristiti sa raznim sosevima, mesom, povrćem – objašnjava nutricionista.

Ona otkriva i da so treba dodati u vodu u kojoj se kuva tjestenina tek kada počne da vri, jer ako dodate ranije bespotrebno ćete produžiti vrijeme kuvanja. Takođe, ulje je apsolutno nepotrebno dodavati vodi u kojoj se tjestenina kuva, jer ono ispliva na površinu i nema nikakvog dodira sa tjesteninom.

Izvor: www.zena.blic.rs

Related posts

Jeste li čuli za krav maga način vježbanja?

admin

Imate li zdrav odnos sa hranom?

admin

Posni ručak: zapečeni pasulj sa karfiolom

admin

Leave a Comment