ZDRAVO BIO!
  • Home
  • Izdvojeno
  • Svi mi imamo loše navike – Kako da ih se riješimo?
Izdvojeno Zdrava ishrana

Svi mi imamo loše navike – Kako da ih se riješimo?

Pravilna ishrana može veoma pozitivno da utiče na naš organizam, ali zato loše navike u ishrani mogu negativno da se odraze na naše zdravlje i stvore uslove za nastanak raznih bolesti.

Svakodnevnom ishranom treba unijeti u organizam dovoljno: bjelančevina, ugljenih hidrata, masti, vitamina, minerala i vode. Nepravilnom ishranom kvari se metabolizam, što posle dužeg vremena dovodi do ozbiljnih oboljenja.

Bez obzira bazira li se vaša ishrana na voću, povrću ili proteinima, svi se borimo sa porocima u ishrani. Ukoliko su vaše slabosti slatkiši, slane grickalice ili masna hrana donosimo vam savjete kako promijeniti način konzumacije hrane, riješiti se loših navika i uvesti zdrave promjene u vaš život i zdravlje.

Gutljaj vode svakih 10 min jela ne samo što će usporiti način na koji jedete nego će vam stvoriti osjećaj sitosti te ćete manje moći pojesti, što rezultira boljom tjelesnom težinom.

Neka se topi hrana

Prilikom konzumacije čokolade, pustite da vam se kocka čokolade otopi u ustima. Na taj način ćete bolje i duže uživati u čokoladi, a nećete moći pojesti koliko i da sami žvaćete i gutate. To isto važi i za bombone, lizalice itd.

Fokusirajte se na hranu

Mnogo više hrane možete da pojedete ako prilikom jela gledate TV, čitate mejlove ili koristite mobilni. Nećete obraćati pažnju na količinu hrane koju konzumirate pa ćete tako više pojesti.

Ukoliko imate lošu naviku da previše jedete, donosimo vam savjete kako zavarati želudac i stvoriti osećaj sitosti. Ponovo unosite više kalorija nego što vam je potrebno, ali ovaj put u pitanju nije brzina, a iako vam vaš želudac govori da je pun vi bi bar još jedan zalogaj.

Žvaćite

Koliko puta ste čuli da neko kaže ,,žvaći duže˝, ali kada žvaćete duže od 20 puta vi povećavate osećaj sitosti.

Molim vas spakujte mi

Hrana u restoranima često je preobilna. Ako se često hranite u restoranima zamolite da vam spreme hranu da ponesete, nema potrebe da se forsirate da pojedete čitav obrok zato što ste platili i žao vam je baciti.

Kao većina žena vodite neprestanu borbu sa slatkišima i jednostavno ne možete pomoći i čokoladica je sastavni dio vaše korpe u supermarketu? Da li znale da što više jedete šećer, to više i žudite za slatkim?

Pijte više vode

Umjesto da pojedete slatkiš, uzmite čašu vode. Želja za slatkim karakter je dehidracije, slatko zamijenite vodom.

Uzimajte ugljene hidrate

Svom doručku dodajte žitarice i mnogo voća, to će vas činiti sitim, svježim i spremnim za produktivni početak dana. Šargarepa je bogata vitaminima i vodom te se preporučuje za doručak, a možete je i grickati tokom dana.

Ako se borite sa željom za grickanjem, ponoćnim prejedanjem možete takođe pratiti ove savjete. Ne zaboravite, dobro izbalansirana ishrana, jaka samokontrola, čest unos vode i redovno vježbanje su ključ vaše sreće i zdravlja.

Sve je više riječi o tome da je šećer droga. Čak i da ste od onih srećnika koji ne vole slatko, a imate probleme sa gojaznošću, vrlo je vjerovatno da ste zavisnik, jer se šećer ne krije samo u čokoladicama. On je u svim onim kutijama, konzervama i zbog toga je bitno da se okrenete što više prirodnoj hrani. Šećer zamijenite stevijom, a ako već ne možete bez slatkiša, bolje pojedite bakinu orasnicu, nego neku čokoladicu.

Izvor: www.nazdravlje.net

Related posts

Ovo treba da uradite svaki dan ako ste dugo za računarom: dvije mudre za istezanje dlanova i prstiju

admin

3 napitka koja čuvaju zdravlje žene: Ovi ljekovi iz prirode regulišu hormonski disbalans

admin

Preskačite uže za bolje zdravlje i vitku liniju

admin

Leave a Comment