ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Zdrava ishrana

Surutka – prijatelj zdravlja

Surutkom smatramo tečnost koja ostaje u procesu pravljenja sira. Do skoro se smatrala nus proizvodom. Detaljnom analizom u laboratorijama utvrdilo se da je ona mnogo više nego što se do sada smatralo.

Surutka je bogata aminokiselinama, enzimima, laktozom, vitaminima (B2, B6, B12, C i K vitamin), mineralima (magnezijum, fosfor, kalijum i kalcijum), proteinima i mnogim drugim materijama dragocjenim za ljudsko zdravlje. Takođe sadrži veoma nizak procenat masti.

Zahvaljujući mineralima iz surutke, održava se tonus ćelija, pojačava čvrstina kostiju. Smanjuje se rizik od povišenog krvnog pritiska, šloga i srčanog udara.

Zahvaljujući djelovanju proteina smanjuje se rizik od osteoporoze, uvećava mišićna masa, reguliše nivo holesterola, stopira širenje kamenca na zubima, obnavlja se jetra i postajemo otporniji na stres. Proteini iz surutke pomažu u borbi sa suvišnim kilogramima i pojačavaju imunitet.

Preporučuje se svima koji su pod stresom jer luči serotonin (hormon zadovoljstva),  eliminiše umor i grčeve u mišićima, a naročito osobama koje se bave sportom i koje imaju problema sa jetrom.

Obnavlja jetru

Osobe koje boluju od bolesti jetre trebalo bi svakodnevno da piju surutku jer čisti jetru, a svi znamo koliko je jetra važna za ljudski organizam. Surutka sadrži beta laktoglobulin koji je zaslužan za stvaranje aminokiselina koje značajno pomažu kod bolesti jetre.

U današnje vrijeme surutka se može naći u tečnom obliku i u vidu praha.

Izvor: www.nazdravlje.net

Related posts

5 fitness aplikacija koje će vas natjerati da vježbate ujutru

admin

4 pilates vježbe za balans tijela: unutrašnja ravnoteža i bolja koordinacija

admin

Poboljšajte liniju – promijenite fitness rutinu

admin

Leave a Comment