ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Medicina

Šta je miopija (kratkovidost)?

Kratkovidost, ili miopija (myopia) je stanje kod koga svjetlost pada u fokus ispred mrežnjače umjesto na nju, zbog čega pacijenti škilje kako bi dobili oštru sliku predmeta.

Kratkovidi ljudi udaljene predmete vide zamućeno, a na blizu vide relativno dobro. Simptom kratkovidosti je nemogućnost jasnog gledanja udaljenih predmeta.

Tri su uzroka koja mogu da budu u osnovi kratkovidosti. Promjene na rožnjači, promjene na očnom sočivu i dužina očne jabučice.

Rožnjača, providni, prednji dio oka, prelama 70-80% zrakova koji ulaze u oko. Očno sočivo prelama 20-30% zrakova.

Dužina očne jabučice takođe je važna za fokusiranje. Ako je oko predugačko, fokus pada ispred mrežnjače i nastaje kratkovidost. Obrnut je slučaj kod dalekovidosti.

Prema veličini dioptrije, kratkovidost se može podjeliti na malu: do-3dpt (dioptrije), srednju: od -3.25 do -8 dpt, veliku od -8.25 pa naviše.

Može se takođe podijeliti prema uzroku na: prelomnu – pri jačoj zakrivljenosti rožnice, osnu – kada je dužina očne jabučice veća od 24 mm, indeksna – kod prejakog prelamanja očnog sočiva.

Benigna kratkovidost se još naziva i školska, a javlja se obično od 6-15 godina, ne prelazi -8 dpt i nema komplikacija na oku. Koriguje se najslabijim staklima koja daju dobar centralni vid. Prejaka korekcija može dovesti do prelaska u dalekovidost.

Maligna kratkovidost je rjeđa pojava. Dioptrija se povećava uz naglu, ili postepenu pojavu degenerativnih promjena na oku. U ovom slučaju, važna je prevencija: izabrati odgovarajuće zanimanje kod kojeg se vid ne zamara, ishrana bogata vitaminima i boravak na svježem vazduhu. Degenerativne promjene rješavaju se laserom.

Kako se manifestuje kratkovidost?

  • pacijenti ne mogu jasno da vide predmete koji se nalaze daleko
  • bliže predmete, pacijenti vide relativno jasno
  • često se može javiti glavobolja
  • pacijenti škilje kako bi dobili što jasniju sliku predmeta.

Kako se postavlja dijagnoza kratkovidosti?

Za određivanje stepena kratkovidosti koristi se niz ispitivanja: sijaskopija, fotoskijaskopija, ispitivanje vidne oštrine radi utvrđivanja najprikladnije dioptrije.

Kako se liječi kratkovidost?

Kratkovidost se liječi nošenjem naočara, kontaktnih sočiva, ili hirurškom intervencijom. Što je veća dioptrija, stanje je teže za liječenje. Refrakcioni hirurški zahvat može u potpunosti da ukloni problem, ili da ga smanji. Najčešći postupci sprovode se pomoću lasera.

Postupak keratektomije je lasersko odstranjivanje sloja tkiva rožnjače čime se omogućava fokusiranje bliže mrežnjači.

LASIK (laser assisted in situ keratomileusis) je najčešći laserski zahvat u kojem se izreže mali režanj tkiva koji se istanji i nakon toga se vraća na svoje mjesto.

LASEK (laser subepithelial keratomileusis) je relativno nova refrakciona hirurška tehnika koja koristi dublji režanj’ i zbog toga se vid brže oporavlja, manja je bol nakon operacije, manja je zamagljenost vida. Ova metoda je preporučljiva i osobama čiji posao nosi veći rizik od povrede oka.

Ortokeratologija je postupak nošenja posebnih sočiva koja preoblikuju rožnjaču i ispravljaju kratkovidost. Zavisno od težine stanja, nekada se mogu nositi samo noću. Ortokeratologija je vrlo kontroverzna metoda među očnim ljekarima.

Novija metoda rješavanja blage miopije je umetanje plastičnog prstena u rožnjaču koji takođe mijenja njen oblik. Prednost prstena je što se može odstraniti ukoliko se pojave problemi, ili prilagoditi ako se promijeni dioptrija.

Osobe s dioptrijom većom od -6 imaju veći rizik od nastanka povišenog očnog pritiska (glaukom) i odlepljivanja mrežnjače, pa je potrebna redovna kontrola svake godine.

Izvor: www.simptomi.rs

Related posts

Zdrava mješavina začina koju možete napraviti sami

admin

Sushi – jelo od sastojaka koji su odlični za imunitet i probavu

admin

Namirnice koje pozitivno i negativno utiču na vaše raspoloženje

admin

Leave a Comment