ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Medicina

Šta je gavezova mast i za šta se koristi?

Nerijetko čujemo i sami govorimo da se u prirodi skriva lijek za sve, a jedna od biljki o čijoj su se moći iscjeljivanja mnogi tokom duge istorije osvjedočili svakako je gavez. Ova oku ugodna višegodišnja biljka latinskog imena Symphytum officinale ima vrlo dugačku i šaroliku istoriju upotrebe pa je tako bila poznata i cijenjena još u srednjem vijeku za liječenje zglobova i zacjeljivanje rana te za sve bolesti kostiju.

Ako se pitate gdje je  možete pronaći, potražite na vlažnim mjestima, najčešće uz obale potoka, rijeka, uz rubove šuma ili na vlažnim livadama. Može se pronaći i u vrtu ili uz ograde – ovo čudo prirode karakterističnog izgleda sa sočnom i dlakavom stabljikom te ljubičastim i ružičastim cvjetovima obješenimaprema dolje raste svuda.

Ljekoviti gavez cvjeta tokom cijelog ljeta, a svježu biljku najbolje je brati tokom cvjetanja. Korijen i listovi se sakupljaju u proljeće ili jesen, a koriste se svježi ili osušeni. Prije sušenja na toplom i prozračnom mjestu ili u sušionici, korijen je potrebno razrezati na komade veličine oko 15 centimetara, a sušenje obaviti u što kraćem vremenskom razdoblju kako bi se spriječio proces fermentacije korisnih materija.

Osušeno korijenje i listovi čuvaju se na suvom mjestu. Važno je znati koji djelovi biljke su ljekoviti. U slučaju gaveza to su lišće i korijen. Oba imaju ljekovita svojstva, ali njen duboki i račvasti korijen tamnosmeđe do crne boje ima veću koncentraciju korisnih sastojaka.

Šta ovu biljku čini tako ljekovitom?

Ljekovito protivupalno i analgetsko djelovanje gaveza potvrđeno je nizom kliničkih studija. Listovi ljekovitog gaveza sadrže karotin, alkaloide, kalijum i vitamin C. Korijen sadrži trijeslovinu, sluz, skrob, alantoin, inulin, kolin, triterpene i alkaloide. Takođe, sadrži i tanine, glikozide, smolu, eterično ulje i asparagin.

Iako je gavez očito spoj mnogih moćnih sastojaka, na vrhu ljestvice ljekovitosti je zasigurno alantoin, glavna aktivna supstanca sa snažnom sposobnošću podsticanja rasta ćelija u kostima, vezivnom i potkožnom tkivu. Do aktivnog djelovanja alantoina dolazi tek u sudjelovanju s drugim aktivnim supstancama iz gaveza pa je tako auksin biljni hormon koji podstiče alantoin u stvaranju novih ćelija i tkiva.

Sve u svemu, upravo je zbog alantoina gavez jedan od najboljih ljekova za zacjeljivanje vanjskih i unutrašnjih rana, otoka, posjekotina, ogrebotina, modrica, lomova i krvarenja. Koristi se i kod uganuća, iščašenja, nategnuća mišića i tetiva.

Oblozi gaveza su djelotvorni kod psorijaze, čireva, proširenih vena, karpalnog sindroma te kod upale kostiju.

Gavez uspješno uklanja i druge vrste bolova te se pokazao odličnim u obliku gela protiv bolova kod iščašenja zglobova i osteoartritisa koljena. Isto tako, u istraživanjima je izrazito ublažio bolove u leđima. Poznat je i u homeopatiji pa se tako homeopatski preparati gaveza koriste kod:

  • iščašenja
  • fantomske boli
  • kod zarastanja rana

Kako je najsigurnije koristiti gavez?

Uzevši u obzir navedeno, najsigurniji, najrašireniji, a ujedno i najpraktičniji način korišćenja svakako je gavezova  mast za spoljašnju upotrebu – poznata i nezamjenjiva po svim učincima navedenim u tekstu, a ponajviše učincima na uganuća, iščašenja te na smanjenje upale i bola u mišićima i kostima, kao i na zarastanje rana. Zbog svega toga vrlo često se preporučuje i kod istih sportskih povreda gdje njeno korištenje donosi brzo olakšanje simptoma.

Ponekad gavezova mast sadrži i još neke aktivne supstance i biljke, kao npr. propolis, stolisnik, crni sljez i vitamin E. Nanosi se tako da se jednostavno utrlja u kožu, a prilikom nanošenja dobro je i izmasirati bolno područje kako bi se pospješilo prodiranje kreme u pore kože. Bitno je da se mast nanosi na neoštećene djelove kože, na bolna i otečena mjesta dva do tri puta na dan. Nakon upotrebe potrebno je oprati ruke.

Mast možete kupiti, ali ako se svejedno pitate kako je napraviti kod kuće odgovor je vrlo jednostavan. 4 do 6 svježih, opranih korjenova, zavisno od veličine, sitno narežete i u oko 250 g domaće čiste svinjske masti kratko prepržite, ostavite da ostoji preko noći, sledeći dan zagrijete, procijedite kroz krpu i istisnete. Odmah napunite čiste male posude i stavite u frižider.

Na kraju, nije suviše još jednom naglasiti da se:

  • Preparati gaveza ne smiju koristiti na oštećenoj koži i otvorenim ranama.
  • Ograničena je i dužina korišćenja, pa se savjetuje da se nakon 4-6 nedelja tretiranja povrede lokalno prekine korištenje.
  • Mast gaveza ne smije koristiti tokom trudnoće i dojenja.

Ako već niste, isprobajte ovu ljekovitu biljku i na svojoj koži osjetite moći prirode!

Izvor: www.fitness.com.hr

Related posts

Ako prženu hranu pripremate na ovaj način, navodno je možete učiniti barem malo manje štetnom

admin

Stres je bolest današnjice

admin

Plućnjak (Pulmonaria officinalis) – Šta sve treba da znamo o njemu?

admin

Leave a Comment