ZDRAVO BIO!
Fitness savjeti Izdvojeno

Šta je funkcionalni trening?

U fitness industriji ne postoji jedinstvena definicija funkcionalnog treninga, a treneri čak i sam pojam „funkcionalno“ dovode u pitanje, ističući da to podrazumijeva postojanje i nekog „nefunkcionalnog treninga“ što nije realnost.

Ipak, većina se usaglasila da pojam „funkcionalni trening“ označava koncept treninga kojim se utiče na istovremeni razvoj što većeg broja motoričkih i funkcionalnih sposobnosti i osobina te na sastav tijela. Drugim riječima, funkcionalni trening će uticati na razvoj motoričkih sposobnosti (snaga, jačina, koordinacija, ravnoteža, mišićna izdržljivost, brzina, fleksibilnost), energetskih sistema (fosfatni, glikolitički i aerobni) te na smanjenje masnog tkiva (potkožnog i visceralnog) i povećanje mišićne mase.

Ono što razlikuje ovaj trening od nekih drugih treninga (powerlifting, weightlifting, bodybuilding) nije njihova nefunkcionalnost već izbor rekvizita, vježbi te definisanje trenažnih operatora u smisleni trening.

Specifične i opšte vježbe

Vježbe se dijele na specifične i opšte.

Pod specifičnim vježbama se podrazumijevaju aktivnosti slične ciljanim aktivnostima: svakodnevnim pokretima, u treninzima s ciljem rehabilitacije ili u pokretima u specifičnim sportovima kod treninga sportista pojedinih sportova. Princip specifičnosti se sprovodi tako da se odabere vježba čiji je pokret i mišićna i zglobna aktivacija slična ciljanoj aktivnosti.

Opšte vježbe podrazumijevaju ponajprije složene i izolacijske vježbe snage uz korišćenje slobodnih utega, rekvizita i mašina – njihov je cilj povećanje mišićne mase, gustoće kostiju, zdravlja zglobova i vezivnog tkiva te motoričkih sposobnosti. Iako ovi pokreti ne oponašaju neke druge specifične pokrete, njihov zadatak je takođe poboljšanje performansi. Primjera radi, povećana gustoća kostiju i kvalitet vezivnog tkiva svakako je segment poboljšanja opšte funkcionalnosti pojedinca.

Karakteristike funkcionalnog treninga

Dakle, funkcionalni trening priprema mišiće na zajedničko djelovanje u svakodnevnim životnim aktivnostima, a s obzirom da istovremeno koristi različite mišiće iz više mišićnih skupina, funkcionalni trening stavlja naglasak na mišiće corea i stabilnost koju oni daju cijelom tijelu.

Takođe, funkcionalni trening je vrsta tjelesne aktivnosti koja istovremeno aktivira više mišića, više mišićnih skupina i više zglobova. Na taj način se olakšava izvođenje svakodnevnih aktivnosti, smanjuje opasnost od povreda i, posljedično, značajno poboljšava kvalitet života. Kod sportista, funkcionalni trening poboljšava performanse u matičnom sportu, a njegova individualizacija i prilagođavanje pojedinačnim potrebama i karakteristikama, garantuje djelotvornost i povećanje ukupne funkcionalnosti.

Elementi funkcionalnog treninga

Funkcionalni trening mora, da bi se maksimizirala njegova efikasnost, sadržavati niz različitih elemenata koji su prilagođeni pojedinačnim sposobnostima, potrebama i ciljevima vježbača. Među njima su:

  • Baziranost na funkcionalnim zadacima usmjerenim prema svakodnevnim aktivnostima.
  • Individualizam – trening mora biti prilagođen svakom pojedinom vježbaču, a u skladu s njegovim ciljevima, pojedinačnim karakteristikama i sposobnostima te utvrđenom zdravstvenom stanju.
  • Integrisanost – trening mora sadržavati raznovrsne vježbe koje promovišu fleksibilnost, snažan core, balans, snagu, fokusirajući se na kompleksne pokrete i vježbe.
  • Progresivnost – trening mora biti planirano progresivan, uz postepeno otežavanje zadataka.
  • Periodizacija – podjela treninga na cikluse koji imaju vlastite ciljeve, sredstva i metode, te su povezani u zajednički plan i omogućuju postizanje krajnjeg cilja.
  • Pravi funkcionalni trening je najkompletniji način treniranja jer se radi na svim bitnim karakteristikama; snazi, kondiciji, eksplozivnosti, brzini i izdržljivosti. Moglo bi se reći da je iz svih sportova uzeto ono najdjelotvornije te složeno u jedan veoma raznolik koncept, a pritom se vodi računa o gore navedenim elementima.
  • Upravo da bi se postigla željena mišićna snaga, čvrstoća zglobova i vezivnog tkiva, balans i fleksibilnost u svim aspektima pokreta, potrebno je izvoditi funkcionalne pokrete. Zbog toga je u ovoj vrsti treninga neophodno uključivati višezglobne i kompleksne vježbe koje zahtijevaju aktivaciju stabilizatora kako bi se pokret mogao izvesti ispravno. Sve ovo zahtijeva optimalan odgovor centralnog nervnog sistema te pravilnu mišićnu reakciju u željenom trenutku.
  • Stoga, da bi osmislio kvalitetan funkcionalni trening, trener mora postaviti realistične ciljeve i osvijestiti (upoznati se) s vježbačevim slabostima, dnevnim aktivnostima, ali i postojećim ograničenjima. Takođe, nužno je prije svega prepoznati i postojeće posturalne nepravilnosti, te u trening uvrstiti korekcijske vježbe. To zahtijeva poznavanje anatomije, funkcionisanja mišićnog sistema i motoričke uzorke.

Izvor:  www.fitness.com.hr

Related posts

Anticelulit jelovnik: Namirnice od kojih masne naslage nestaju za manje od nedelju dana

admin

Naučno dokazano: Najbolja vježba za ravan i čvrst stomak

admin

Koja koža je osjetljiva koža?

admin

Leave a Comment