ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Medicina

Šta izgled noktiju govori o vašem zdravlju

Kada govorimo o noktima, odnosno o njezi noktiju, uglavnom se to tiče estetskog stanovišta – kako se nokti pravilno turpijaju, oblikuju, kako da lak na noktima traje duže i ostali korisni savjeti. Ipak, tu je i druga strana medalje, a to je da izgled noktiju i te kako može biti u vezi sa određenim zdravstvenim stanjima, nedostatkom vitamina, minerala i sl. Tekstura, boja nokatne ploče, njena krhkost – sklonost listanju i pucanju, sve to treba uzeti u obzir kada je ova tema u pitanju.

Boja noktiju

Žućkasta prebojenost u većini slučajeva signalizira gljivičnu infekciju, koju odmah treba adekvatno tretirati, kako se ne bi pogoršala. Drugi uzroci zbog kojih nokti mogu biti žute boje jesu i loše navike poput pušenja, ili pak korišćenje nekvalitetnih lakova za nokte.

Bijeli nokti sa ružičastim mrljama mogu biti signal određenih zdravstvenih problema u radu bubrega, kardiovaskularnog sistema, takođe su signal i dijabetesa, ali i određenih zaraznih oboljenja poput hepatitisa.

Ukoliko su vam nokti neobično blijedi, to uglavnom znači da vam je loša cirkulacija, te krv ne dospijeva do nokatne ploče, a može biti i znak deficita gvožđa u krvi i anemije.

Tamno crvenkasta boja noktiju može ukazivati na srčana oboljenja, a ukoliko je ova boja karakteristična i za zanoktice, smatra se jednim od simptoma autoimunih oboljenja poput lupusa.

U slučaju modre boje noktiju, uglavnom se radi o stanju kada vašem organizmu nedostaje kiseonik, a tipična je i za hronični bronhitis.

I naposletku, braonkasta boja noktiju može biti pokazatelj disfunkcije tiroidne žlijezde.

Tekstura noktiju

Slabi i lomljiiv nokti su uglavnom karakteristični za hipotireozu, što znači smanjenu produkciju hormona štitne žlijezde. Može se raditi i o deficitu vitamina A, C i B7 koji je poznat kao biotin. Takođe, ovakva tekstura noktiju je posledica i dehidrirane nokatne ploče usled neadekvatne njege ili prekomjerne upotrebe acetona.

Vertikalne linije po nokatnoj ploči su uobičajeni znak starenja – kao bore na licu, ali ako se javljaju preuranjeno, uglavnom signaliziraju nedostatak magnezijuma i vitamina B12.

Horizontalne linije po noktu uglavnom su znak da ste se fizički povrijedili.

Tačkice po nokatnoj ploči su u ovom pogledu najčešće u vezi sa stanjima kože, kao što su ekcem, psorijaza, dermatitis. Posebno je ozbiljno stanje upalnog artritisa koji napada zglobove.

Da li vam je nešto od ovoga već bilo poznato? U svakom slučaju, ukoliko sumnjate da je neko od opisanih stanja možda i kod vas prisutno, najbolje je da se konsultujete sa ljekarom.

Izvor: www.mogujatosama.rs

Related posts

Saznajte koje 4 vježbe radi Jennifer Lawrence kako bi imala vitku liniju

admin

Greške koje najčešće pravimo prilikom treniranja sa ketlbelom

admin

Savladajte prehladu na prirodan način

admin

Leave a Comment