ZDRAVO BIO!
  • Home
  • Izdvojeno
  • Slušate često o VITILIGU: Evo kako nastaje i kako se liječi bolest koja sve više uzima maha
Izdvojeno Medicina

Slušate često o VITILIGU: Evo kako nastaje i kako se liječi bolest koja sve više uzima maha

Zbog malih, svijetlih mrlja na koži i bijelih fleka koje zahvataju veću površinu ljekarima se iz godine u godinu obraća sve veći broj ljudi. Navala na ambulante najveća je u ovom periodu godine jer je, zbog izlaganja suncu, tokom ljeta razlika u boji oboljele i zdrave kože postala znatno vidljivija. Ovo gubljenje pigmenta na određenim djelovima tijela, pri čemu okolna koža zadržava normalnu boju, naziva se vitiligo.

Mrlje se najčešće javljaju na licu, naročito oko usana i očiju, po vratu, koljenima, laktovima i šakama. U najvećem broju slučajeva ovo kožno oboljenje nastaje između desete i tridesete godine života, mada može da se pojavi i u ranom djetinjstvu.

O uzrocima pojave vitiliga još se ne zna dovoljno, kaže dr Svetlana Đurišić, dermatovenerolog u ordinaciji „Dermatim“, jer brojna istraživanja nisu dovela do jedinstvenog zaključka.

Stres nije jedini krivac

– Naučnici već godinama pokušavaju da razriješe dilemu da li je vitiligo autoimuno oboljenje koje nastaje kad organizam počne da razvija antitijela na melanocite, sopstvene ćelije koje nose pigment, ili ga uzrokuju oksidativni stres ćelija i oslobađanje velike količine slobodnih radikala koji oštećuju melanocite. Stres može da pogorša već postojeće oboljenje, ali ne može da bude jedini uzročnik nastanka vitiliga. Osim toga, ima indicija i da je ova bolest genetski uslovljena – kaže doktorka i dodaje da veličina fleka varira od nekoliko milimetara do nekoliko desetina centimetara.

Prema pacijentu i terapija

Kad je o liječenju riječ, doktorka navodi da se terapija razlikuje od pacijenta do pacijenta i da najviše zavisi od toga kakvog su oblika mrlje, koliko su i na kojim djelovima tijela rasprostranjene. Tako se, na primjer, vitiligo na licu liječi znatno lakše od onoga koji se pojavljuje na stopalima i šakama.

– Kad su bolešću zahvaćene manje površine kože, obično se preporučuje mazanje kortikosteroidnim i imunomodulatornim kremama. Oboljelo mjesto mora da se maže najmanje dva mjeseca, ali često ova terapija nije dovoljna, pa se kombinuje sa UVA i UVB zračenjem – kaže dr Đurišić i dodaje da je liječenje često frustrirajuće jer zahtijeva vrijeme i upornost.

Ona objašnjava da se UV zračenje primjenjuje na početku liječenja u slučajevima kad je bolest raširena po velikoj površini tijela. Kad je bolešću zahvaćeno više od pola površine kože, bolest se liječi tako što se izaziva depigmentacija i onog dijela kože koji još nije zahvaćen.

Kada je operacija rješenje

Dr Đurišić ističe da je u nekim slučajevima rješenje hirurška intervencija. Operacija može da se primijeni kad je bolest stabilna, odnosno kad u periodu od godinu dana nema novih promjena na koži.

Izvor: www.zena.blic.rsa

Related posts

Kako izliječiti upalu sinusa?

admin

Ove navike mogu da vam produže život za 10 godina

admin

Pobijedite kamenac u žuči prirodnim putem

admin

Leave a Comment