ZDRAVO BIO!
 • Home
 • Izdvojeno
 • SINKOPA (gubitak svijesti) – Zbog čega nastaje, koji su simptomi i kako se liječi?
Izdvojeno Medicina

SINKOPA (gubitak svijesti) – Zbog čega nastaje, koji su simptomi i kako se liječi?

Sinkopa je kratkotrajni iznenadni gubitak svijesti kojeg karakteriše gubitak položajnog tonusa, nakon kojeg većinom dolazi do spontanog oporavka. Sinkopa je posljedica hipoksije mozga. Laički rečeno to bi značilo da je do gubitka svijesti došlo zbog slabe prokrvljenosti mozga. Sinkopa većinom traje od 10 do 15 sekundi prilikom čega dolazi do gubitka svijesti. Osoba koja doživi sinkopu je nepomična i opuštena. Sinkopa je praćena hlađenjem ekstremiteta, slabim pulsom i plitkim disanjem.

Uzrok nastanka

Postoji veći broj etioloških faktora koji mogu da izazovu sinkopu, ali se oni uobičajeno klasifikuju u dvije grupe:

Srčani uzroci sinkope:

 • opstrukcija ili redukcija toka krvi: aortna stenoza, hipetrofična opstruktivna kardiomoiopatija, mitralna stenoza, miksom lijeve pretkomore, plućna valvularna stenoza, plućna hipertenzija, plućna embolija, tetralogija fallot, akutni infarkt miokarda, nestabilna angina pektoris, srčana tamponada, disekcija aorte.
 • aritmije:  bradiaritmije – bolest sinusnog čvora, AV blok II°, AV blok III°,  tahiaritmije – vetrikularna i supreventrikularna tahikardija

Ostali uzroci sinkope:

 • vazodepresorna sinkopa (kolaps),
 • situacione sinkope (mikciona,defekaciona, sinkopa izazvana kašljem, gutanjem, fizičkim naporom)
 • ljekovima izazvana sinkopa
 • ortostatska hipotenzija (pad krvnog pritiska posle zauzimanja uspravnog položaja)
 • sinkopa usled oboljenja centralnog nervnog sistema
 • sinkopa zbog preosetljivosti karotidnog sinusa

Dijabetičari su nažalost još jedna grupa koja je na udaru sinkope, pogotovo oni koji se liječe insulinom. Sinkopa se često pojavljuje kao posljedica hipoglikemije, odnosno naglog pada nivoa šećera u krvi. Jedan od mogućih uzroka sinkope je i anafilaksija odnosno alergijska reakcija na lijek, ubod insekta ili neku namirnicu.

Sinkopa kod djece može biti uzrokovana istim simptomima kao i kod odraslih. Sinkopa kod djece se može pojaviti kao posljedica naprezanja prilikom obavljanja velike nužde ili prilikom emocionalnog stresa i napinjanja prilikom plakanja.

Sinkopa simptomi

Tipičnu kliničku sliku sinkope karakteriše pad krvnog pritiska, blijedilo, znojenje i gubitak svijesti, pri čemu je bolesnik nepokretan, sa usporenim i plitkim disanjem i sačuvanim tonusom sfinktera. Presinkopa predstavlja blaži oblik  poremećaja perfuzije mozga, ponekad prethodi sinkopi, a javlja se u vidu osjećaja nesvjestice, slabosti, poremećaja vida, nemogućnosti održavanja uspravnog položaja i predosjećanja gubitka svijesti.

Sinkopa dijagnoza

Dijagnoza sinkope postavlja se na osnovu anamneze, objektivnog nalaza i rezultata dopunskih ispitavanja. Pri uzimanju anamneze treba obratiti pažnju na početak sinkope, njenu učestalost, provocirajuće faktore. Na osnovu pregleda kardiovaskularnog sistema, neurološkog pregleda i standardnog elektrokardiograma pacijenti se klasifikuju na one sa kardiovaskularnim oboljenjem i bez njega.

Kako bi se dijagnoza sinkope potvrdila, potrebno je obaviti određena istraživanja. EKG je jedan od istraživanja koja se obavljaju kod svih osoba koje hitnu pomoć potraže nakon gubitka svijesti. Uz pomoć EKG-a mogu se otkriti poremećaji u radu srca. Uz pomoć EKG-a mogu se otkriti da li je uzrok sinkope vezan uz srčane probleme ili nešto drugo. EKG obično traje između 5 i 10 minuta.

Liječenje

Liječenje se sastoji od postavljanja bolesnika u ležeći položaj sa podignutim donjim ekstremitetima da bi se olakšao priliv venske krvi u srce. Moguće uzroke kolapsa potrebno je ukloniti. Korisno je umiti bolesnika hladnom vodom. Medikamentna terapija uglavnom nije potrebna. Prerano podizanje osobe u sjedeći položaj može rezultirati ponavljanjem sinkope.

Obratite pažnju na upozorenja:

 • Ako uzrok bezazlene sinkope nije jasan, a ona se ponavlja – prestanite voziti automobil i rukovati mašinama sve dok se ne utvrdi tačan uzrok sinkope te se on ne počne tretirati odgovarajućom terapijom.
 • Oporavak nakon konvulzija može trajati satima.
 • Ako je sinkopa uzrokovana srčanim aritmijama – nestaće naglo, a oporavak će biti brz.
 • Ako doživite vazovagalnu sinkopu vjerovatno ćete osjetiti simptome upozorenja i simptome nakon oporavka.
 • Uzroci sinkope poput srčane aritmije ili opstrukcije krvotoka mogu biti potencijalno smrtonosni.

Sinkopa prevencija

Sinkopu je teško preventivno liječiti, međutim mogu se učiniti koraci koji će je barem odložiti ako ne spriječiti. Osobe koje imaju dijagnostifikovanu neku kardiološku bolest trebalo bi redovno da posjećuju ljekara, redovno odlaze na kontrole i pridržavaju se upustava koje je ljekar izdao.

Izvor: www.nazdravlje.net

Related posts

Vježbate li pravilno? Donosimo najčešće greške rekreativaca

admin

Šta je dijabetes?

admin

Savladajte prehladu na prirodan način

admin

Leave a Comment