ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Zdrava ishrana

Simptomi intolerancije na laktozu

Laktoza se nalazi u mnogim namirnicama – mlijeku, siru, jogurtu, svježem siru… ali i u čokoladi i mnogim drugim proizvodima.

Ipak, mnogi ljudi ni ne znaju da pate od intolerancije na laktozu. Simptomi nisu tako jaki kao kod alergije, kada može da bude ugrožen i život, pa često i dalje konzumiraju mlijeko i mliječne proizvode, a tijelo pati.

Ako sumnjate, evo koji neprijatni simptomi bi mogli da budu pokazatelj da je ipak riječ o intoleranciji na laktozu!

  1. Nadutost

Jedan od tipičnih simptoma netolerancije na laktozu je nadutost. Ugljen dioksid i metan sakupljaju se u crijevima i zaslužni su za jaku nadutost.

  1. Bol u stomaku

Ako patite od gasova i nadutosti, naravno da ne možete sebi da olakšate u svakom trenutku. Na primjer, ako ste u društvu. Međutim, to ima svoje posledice: prilikom zadržavanja gasova, crijeva se napinju i izazivaju bol i čudne zvukove.

  1. Grčevi u stomaku

Jedan od simptoma intolerancije na laktozu definitivno su grčevi u stomaku.

  1. Dijareja

Još jedan simptom intolerancije na laktozu je dijareja. Tijelo nije sposobno da razgradi laktozu u tankom crijevu, pa se to događa u debelom crijevu. Pritom nastaje, između ostalog, mliječna kiselina, zbog koje se nakuplja voda u probavnom traktu, pa nastaje proliv.

  1. Zatvor

Možda zvuči kontradiktorno, ali vremenom zbog intolerancije na laktozu dolazi i do zatvora. To može da se desi kad u crijevima zbog intolerancije nastane metan. Crijeva zbog gasova rade sporije i dolazi do neprijatnog zatvora.

  1. Mučnina i povraćanje

Pošto je zbog nemogućnosti tijela da razgradi laktozu probavni sistem ekstremno opterećen, dolazi do mučnine, a u težim slučajevima i do povraćanja.

  1. Glavobolja i vrtoglavica

Netipični simptomi intolerancije na laktozu su glavobolja i vrtoglavica. Nije potpuno razjašnjeno zašto dolazi do tih simptoma, ali moguće je da zbog laktoze u debelom crijevu nastaju materije koje putem krvi dospjevaju u cijelo tijelo i tako uzrokuju probleme.

Izvor: www.stil.kurir.rs

Related posts

Yoga vs Pilates – koje su bitne razlike?

admin

Tabata trening od 4 minuta najnoviji svjetski hit: Gubljenje kilograma i zatezanje tijela u rekordnom roku

admin

Prednosti grupnog vježbanja u odnosu na samostalan rad u teretani

admin

Leave a Comment