ZDRAVO BIO!
  • Home
  • Izdvojeno
  • Simptome trovanja hranom možete ublažiti ovim namirnicama
Izdvojeno Zdrava ishrana

Simptome trovanja hranom možete ublažiti ovim namirnicama

Svako od nas je u rizičnoj grupi ako govorimo o trovanju hranom, koje može biti uzrokovano bakterijama, virusima i ostalim toksinima u hrani.

Neki od simptoma su povraćanje, mučnina, glavobolja, vrtoglavica, grčevi u stomaku i dijareja. Trovanje hranom se nikada ne bi smjelo ignorisati.

Ako ste se otrovali hranom, gubite puno tečnosti stoga je važno to nadoknaditi, a ako su simptomi ozbiljni obavezno je posjetiti ljekara.

Za nešto blaže simptome dovoljno je potražiti pomoć u nekim prirodnim namirnicama:

ĐUMBIR

Ovo je odličan lijek za skoro sve probleme probave. Čaj od đumbira možete popiti prije ili nakon ručka kako bi olakšali probleme, druga je opcija da izrendate kašikicu đumbira, pomiješate sa kašikicom meda nekoliko puta na dan kako biste olakšali simptome.

JABUKOVO SIRĆE

Osim što je odličan pripravak za domaćinstvo, olakšaće simptome trovanja hranom i to momentalno. Pomiješajte dvije kašike sirćeta s toplom vodom i konzumirajte prije obroka.

JOGURT

Jogurt ima antibakterijska svojstva koja će smiriti simptome uzrokovane trovanjem, uz to će olakšati bolove u stomaku.

LIMUN

Antibakterijska, antivirusna i protivupalna svojstva ove namirnice će vam sigurno olakšati stanje. Dodajte mrvicu šećera na kašiku punu limunovog soka tri puta u toku dana kako bi vam pomogao.

BOSILJAK

Ova biljka je odlično sredstvo za neugodnosti koje uzrokuje trovanje hranom. Može vam pomoći na nekoliko načina – stavite par kapi ulja bosiljka u vodu i konzumirajte tokom dana. Možete staviti par usitnjenih listova bosiljka u jogurt i jesti 3 puta u toku dana dok se bol ne umiri.

Izvor: www.ordinacija.vecernji.hr

Related posts

Ovo su namirnice najbogatije C vitaminom

admin

8 dodataka za superzdravu kafu

admin

Kako umiriti um

admin

Leave a Comment