ZDRAVO BIO!
Fitness savjeti Izdvojeno

Sedam zdravih koraka do ravnog stomaka

Ravan i toniran stomak ne postiže se samo vježbama za stomak ili tzv. trbušnjacima.

Vjerujemo da na svijetu ne postoji žena koja voli masne naslage oko struka. Zimi svoje nedostatke uspješno pokrivamo odjećom, ali za nekoliko mjeseci ništa nas više neće moći spasiti od pogleda na plaži. Kako biste spremno dočekali ljeto, donosimo vam nekoliko jednostavnih koraka uz koje ćete svoj stomak dovesti do savršenstva. Otkrijte ih u nastavku teksta:

1. Jedite žitarice za doručak

Najbolji izbor za zdravlje, ali i ravan stomak je doručak koji se sastoji od različitih vrsta žitarica. Žitarice su izvor biljnih vlakana koje pozitivno utiču na tanji struk. Preporučuje se dnevni unos od 25 do 30 grama.

2. Više spavajte

Povećanje ukupnog broja sati spavanja i dobar kvalitet sna tokom noći povećavaju gubitak masti. Tajna uspjeha je u dovoljnom broju sati spavanja preko noći (od sedam do osam), kao i u jutarnjem buđenju koje svakoga dana mora biti u isto vrijeme.

3. Pijte zeleni čaj

Vjerovatno ste već nebrojeno puta čuli o svim blagodetima zelenog čaja, a znanstvena istraživanja tome su dodala i podatak da ljudi koji piju dvije ili više šoljica zelenog čaja na dan, gube šest puta više masnih naslaga na stomaku od onih koji ga ne piju.

4. Izbjegavajte stresne situacije

Iako mnogi misle da nije tako, ali stres uistinu uzrokuje debljanje. Naime, naučnici su dokazali kako stres povećava procese koji povećavaju nakupljanje masnog tkiva, u pravilu na struku, zadnjici i bedrima. Lijek za to je samo dobro raspoloženje

5. Večerajte integralne žitarice

Večera koja se sastoji od integralnih žitarica (smeđa riža, komad integralnog hleba od pšenice) održava stomak glatkim i ravnim. Integralne žitarice bogate su vlaknima koja su djelotvorna na funkciju digestivnog trakta, što dovodi do smanjenja problema s crijevima.

6. Vježbajte

Osim prehrane, veoma je važno imati i neku fizičku aktivnost. Maksimalno djelotvorne  aktivnosti za sagorijevanje masnoće na području stomaka su kardio vježbe: hodanje, trčanje, vožnja bicikla i sl. Izaberite nešto što vam se sviđa i budite istrajni.

7. Svedite alkohol na minimum

Osim visoke kaloričnosti, alkohol često dovodi i do prejedanja. Prije nego što posegnete za čašom piva ili vina, sjetite se da se od alkohola deblja i da će vam se biti teško riješiti suvišnih kilograma i masnog tkiva.

Izvor: www.elle.rs

Related posts

Izbjegavajte ih u širokom luku: Ako jedete ove namirnice za doručak, treba odmah da prestanete!

admin

Šta kažete na jedan veganski sladoled od jagode koji možete pripremiti sami?

admin

NAJBOLJE ZA BUBREGE: Ovi biljni recepti su spas za bolesti bubrega i urinarnog trakta

admin

Leave a Comment