ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Zdrava ishrana

ŠARGAREPA – Narandžasto blago koje čuva vaše zdravlje

Šargarepa je nezamjenjiva u jačanju imuniteta, štiti od raka, a takođe smanjuje kratkovidost i čuva vid kod djece.

Iako smo svi navikli na običnu šargarepu narandžaste boje, postoje i ljubičasta, crvena, žuta i crna. Narandžasta je popularna u Evropi, a u južnoj Aziji i Africi uglavnom se koristi ljubičasta.

Šargarepa je povrće koje potiče iz Azije. Svima poznato koristi se u svakodnevnoj ishrani i čini blagodeti za ljudski organizam. Za specifičnu narandžastu boju, šargarepa može zahvaliti betakarotenu, kojeg ima u velikom broju u svom sastavu. Ovo zdravo povrće bogato je takođe i vitaminima A, B1, B2, B3, B6, B9, K, E, C, kao i mineralima kalijumom, gvožđem, magnezijumom, fosforom i kalcijumom. Obiluje antioksidansima. Osobe koje vode računa o svojim kilogramima ne moraju da brinu, jer je ona idealna i za gubljenje kilograma, jer je niskokalorična.

Što je boja korijena izrazitije narandžaste boje, to je sadržaj karotena veći. Karoten je različito iskoristiv u zavisnosti od načina na koji se šargarepa priprema. Tako je iz sirove nerendane šargarepe iskoristivo 2%, kuvane 18%, a sirove rendane čak 82%. Rendana šargarepa je zato prikladna kao hrana za starije bebe i predškolsku djecu.

Kako šargarepa djeluje na organizam?

  • Smanjuje rizik od moždanog udara za 40%
  • Štiti vid
  • Podstiče varenje i rad jetre
  • Štiti od pojave raka
  • Čuva zdravlje srca i krvnih sudova
  • Jača imunitet
  • Pomaže kod dijareje
  • Poboljšava izgled kože
  • Čisti organizam

Ljekovita svojstva

Ljekovita svojstva šargarepe su brojna. Karoten blagotvorno djeluje na kožu, naročito suvu, kao i lomljive nokte i kosu. Sprečava dijareju kod beba i male djece. Blagotvorno djeluje na rad jetre. Beta karoten jača imunitet i štiti od infekcija i raka. Njegovim redovnim unošenjem smanjuje se rizik od pojave glaukoma i katarakte, pomaže u očuvanju i poboljšanju vida i smanjivanju kratkovidosti, posebno kod djece.

Poželjan je u ishrani oboljelih od raka, naročito pluća, želuca, jednjaka, tankog crijeva i materice, jer ga oni po istraživanju imaju za trećinu manje nego što je potrebno. Prava doza beta karotena kod pušača znatno smanjuje rizik za dobijanje raka pluća i emfizema.

Dokazano je da povrće tamnonarandžaste boje, naročito šargarepa najbolje štiti zdravlje srca i krvnih sudova. Zbog obilja vlakana i pektina smanjuje nivo holesterola. Zbog vrijednih sastojaka preporučuje se kod slabosti organizma, malokrvnosti i bolesti uzrokovanih manjkom vitamina. Kaša od kuvane šargarepe je odlično sredstvo protiv zatvora. Sok od šargarepe otklanja višak kiseline u želucu i pospješuje mokrenje.

Napomena:

Uprkos potvrđenoj ljekovitosti šargarepe, njena pretjerana upotreba nije preporučljiva. Opisani su čak i slučajevi trovanja prevelikim dozama koje su pacijenti sami sebi prepisali (na primjer nekoliko litara soka na dan). Treba, takođe, biti vrlo obazriv sa primjenom šargarepe kod akutne faze čira na želucu i kod enterita.

Sirovu šargarepu bi trebalo uzimati samo u obliku soka jer se on lakše vari, a hranljivi i ljekoviti sastojci u njemu su još jače koncentrisani. Mnogi nutricionisti preporučuju proljećnu kuru sa sokom od šargarepe, koja oslobađa organizam od otrova nagomilanih obilnom i jakom zimskom hranom. Tri nedjelje se uzima po 100 grama soka dnevno.

Izvor: www.nazdravlje,net

Related posts

Nakon napornog treninga, posegnite za čokoladnim mlijekom

admin

Stres je bolest današnjice

admin

5 namirnica koje daju energiju…

admin

Leave a Comment