ZDRAVO BIO!
 • Home
 • Izdvojeno
 • Puls ili otkucaji srca – šta vam puls govori o zdravlju?
Izdvojeno Medicina

Puls ili otkucaji srca – šta vam puls govori o zdravlju?

Puls – šta je i kako nastaje?

Krv u tijelu stalno struji, teče kroz krvne sudove. To strujanje se obavlja pod dejstvom srca, koje radi istovremeno i kao usisavajuća i kao potiskujuća pumpa. Srce uvuče prvo u sebe krv iz vena čitavog tijela, zatim se skupi, stegne i time pošalje krv u pluća radi prečišćavanja, odnosno uzimanja kiseonika. Po prečišćavanju, ono ovu krv uvuče iz pluća ponovo u sebe i onda je stezanjem izbaci konačno i pošalje u arterijske krvne sudove, kroz koje krv treba, radi ishrane organizma, da stigne do njegovih najmanjih djelova. Krv se u arterijama inače stalno nalazi pod izvjesnim pritiskom (krvni pritisak). Međutim, prilikom stezanja srčanog mišića i ubacivanja krvi u arterije, u arterijama se krvni pritisak u vidu talasa naglo poveća. Ako jednu od arterija pritisnemo prstom uz neku tvrdu, otpornu površinu, to naglo povećanje krvnog pritiska u arteriji osjetićemo kao jedan kratkotrajni, trenutni udar.

To naglo povećanje krvnog pritiska u arteriji koje osjetimo u vidu udara zove se puls, odnosno otkucaj srca. I pošto svaki takav udar ili puls označava jedno srčano skupljanje, jednu srčanu radnju, broj takvih udara u minutu označava, ustvari, broj srčanih radnji, odnosno rad srca za to vrijeme.

Kako izmjeriti otkucaje srca?

Otkucaje srca treba izmjeriti u nekoliko situacija i u nekoliko navrata kako biste dobili tačne rezultate. Prvo mjerite otkucaje u stanju mirovanja.

 • Pronađite puls na vratu, grudima ili zglobu ruke
 • Najbolje je koristiti arteriju koja prolazi ručnim zglobom
 • Ne opipavajte pomoću palca nego jagodicama kažiprsta i srednjeg prsta
 • Nakon što ste pronašli arteriju, nježno namjestite prste na nju i počnite brojati
 • Brojite 10, 20 ili 30 sekundi
 • Dobijene brojeve pomnožite sa 6, 3 ili 2 kako bi dobili tačan broj otkucaja u minuti
 • Ponovite postupak odmah nakon izvođenja tjelesne aktivnosti

Međutim, puls se može, po potrebi, naći i izbrojati i na slijepoočnici, odmah iznad uveta, ili na vratu ispod zadnjeg ugla donje vilice, kao i na butini ispod prepone itd.

Kako biste dobili što kvalitetnije podatke, pokušajte izmjeriti puls više puta tokom dana pa uzmite srednju vrijednost. Osim sopstvenog mjerenja možete ići na bolnički ultrazvuk srca pod naporom. Slike otkucaja uzimaju se prije i poslije hodanja na pokretnoj traci ili vožnje na biciklu. Takođe se možete obratiti ljekaru da vam napravi Color Doppler. To je pretraga krvnih sudova ultrazvukom koja mjerenjem brzine protoka krvi određuje stepen suženja ili proširenja krvnih sudova. Najčešći način saznavanja kakvi su vam otkucaji srca je otići na EKG srca.

Koji je optimalan broj otkucaja srca?

Kod odraslih osoba puls se kreće oko 70 udara u minutu. Ako je broj srčanih udara (puls) osjetno manji od 60 ili znatno veći od 80 u minutu, onda sa srcem ili organizmom ovakvih osoba nešto nije u redu. Kod male djece srce normalno radi brže, udari su mu češći nego kod odraslih i sredovječnih osoba. Nasuprot tome, sa starošću puls postaje sporiji.

Idealnu brojku otkucaja srca tokom vježbe najbolje će odrediti vaš ljekar. Bez obzira na to, postoje optimalne kalkulacije koje vam mogu pomoći, zavisno o starosnoj grupi kojoj pripadate:

 • 40-45 godina: 88 – 153 otkucaja u minuti
 • 50 – 55 godina: 83 – 145 otkucaja u minuti
 • 60-65 godina: 78 – 136 otkucaja u minuti
 • 70 godina: 75 do 128 otkucaja u minuti

Osobe koje su aktivnije i bave se nekim sportom trebale bi se više približavati donjim graničnim vrijednostima. Ako niste fizički aktivni i srednja vam je kondicija, normalno je da se približavate gornjim graničnim vrijednostima. Kada saznate koji vam je idealan broj otkucaja srca, iskoristite tu informaciju i prilagodite intenzitet vježbanja idealnom pulsu. S obzirom na srčani ritam, usporite ili ubrzajte s vježbama.

Kada je puls ubrzan?

Puls se ubrzava i prilikom dužeg rada ili kretanja, kao i priikom raznih uzbuđenja, ali to ubrzanje obično ne predstavlja ništa naročito niti nenormalno ni za srce ni za organizam. Ali ako postoji neka srčana mana ili neko oboljenje organizma, puls u tom slučaju može biti znatno ubrzaniji nego inače, i o toj mogućnosti se u određenim slučajevima mora ozbiljno voditi računa.

Šta preduzeti u slučaju nepravilnosti pulsa?

Na kraju treba naglasiti da prilikom svake nepravilnosti pulsa, tj. nepravilnosti rada srca, treba zatražiti ljekarski savjet, jer svaka nepravilnost u radu srca može značiti neki poremećaj, neko oboljenje, srca ili nekog drugog organa. Međutim, treba pritom znati da oni koji se žale na srce i na njegov nepravilan rad ipak nisu svi srčani bolesnici. Samo svaki treći od njih je zaista srčani bolesnik.

Savjeti za postizanje pravilnog rada srca i pulsa

Na zdravlje srca utiče i zdravlje naših arterija i vena. Loše navike koje se ponavljaju smanjuju zdravlje žila i zdravlje srca. Ovo su savjeti kojih bi se trebalo držati za održavanje pravilnog rada srca:

 • Kontrolišite svoju tjelesnu težinu i obim struka kroz zdravu ishranu i hidrataciju organizma.
 • Prestanite da pušite i redovno se rekreirajte i bavite sportom.
 • Pokušajte da se bavite aktivnostima najmanje 30 minuta dnevno
 • Ako primijetite da imate problema sa radom srca, redovno radite pretrage krvi i masnoća u krvi.
 • Mjerite pritisak i otkucaje srca i ako primjetite promenu ili poskakivala od optimalnih vrednosti, obratite se ljekaru.

Uz sve navedeno, ne zaboravite dovoljno spavati i opuštati se barem jednom dnevno kako bi otpuštili sav stres iz svoga tijela.

Izvor: www.nazdravlje.net

Related posts

Četiri najčešće predrasude o jogi

admin

Prevencija kardiovaskularnih oboljenja – Kako ne postati dio statistike

admin

Postoje li štetne namirnice?

admin

Leave a Comment