ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Zdrava ishrana

Pravilo 10: Režim ishrane koji će vam ubrzati metabolizam

Pravilo broja 10 odnosi se na naviku u vezi sa metabolizmom i sistemom za varenje. Budući da tokom dana radi “punom parom”, neophodan mu je i odmor tokom noći, a tu priskače u pomoć ovo pravilo.

Stručni časopis Cell Metabolism posvećen promjenama u metabolizmu došao je do zanimljivih zaključaka po pitanju mršavljenja.

Naime, studije koje su sprovedene na velikom broju muškaraca i žena starosti od 20 do 50 godina pokazale su kako je za održavanje tjelesne težine, ali i skidanje kilograma nakupljenih tokom jeseni i zime potrebno u svakodnevnu rutinu uvrstiti samo jedan čaroban broj.

Riječ je o broju 10 koji bi trebalo povezati sa našim dnevnim navikama u ishrani i postati dio svakodnevne rutine.

Pravilo broja 10 je jednostavno, a objašnjava koliki treba da bude razmak između prvog i zadnjeg obroka u danu. Ova navika je vezana za metabolizam i sistem za varenje koji tokom dana radi punom parom, a noću treba da se odmara.

Ako doručkujete, na primjer u 8 sati, vaš poslednji obrok u danu trebalo bi da bude 10 sati kasnije, odnosno trebalo bi da prestanete da jedete između 6 i 7 sati.

Tokom istraživanja, praćene su svakodnevne navike u ishrani ispitanika, a prema rezultatima, više od dvije trećine njih jede tokom 15 sati, odnosno dokle god su budni. Ista grupa ljudi je za potrebe istraživanja u ishranu uvrstila pravilo od 10 sati i to u razdoblju od tri sedmice i to bez ikakvih promjena u meniju.

Rezultati su bili i više nego zadovoljavajući jer su nakon 21 dana:

– prosečno smršali tri kilograma
– imali su više energije
– nivo šećera u krvi je bio besprekoran, a ispitanici su se pohvalii da bolje spavaju.

Ako želite da isprobate pravilo broja deset, krenite već sjutra. Ujutro obavezno doručkujte i 10 sati poslije, dan završite ukusnom i zdravom večerom. Nakon toga nemojte ništa jesti, a ako osetite glad i slabost popijte punu čašu vode ili nezaslađeni čaj od kamilice ili mente.

Izvor: www.elle.rs

Related posts

Prednosti grupnog vježbanja u odnosu na samostalan rad u teretani

admin

Prirodno liječenje akni

admin

Pozitivan uticaj vježbanja na funkcije mozga

admin

Leave a Comment