ZDRAVO BIO!
  • Home
  • Izdvojeno
  • Pravilna oralna higijena važna je za zdravlje cijelog organizma
Izdvojeno Medicina

Pravilna oralna higijena važna je za zdravlje cijelog organizma

Nerijetko se neke promjene ili bolesti u organizmu mogu vidjeti na sluznici usne šupljine. Isto tako, loša oralna higijena dovodi do upale i povećanog broja bakterija u ustima, koje putem krvi mogu doći do udaljenih djelova tijela i izazvati promjene.

Za zdravlje zuba najvažniju ulogu imaju pravilna oralna higijena i redovni preventivni pregledi. U ‘moru’ ponuđenih sredstava za higijenu, važno je izabrati odgovarajuću četkicu jer je ona ujedno i najvažniji alat kod pranja zuba. Danas je standard mekana četkica, dovoljna kako bi uklonila biofilm sa površina zuba, a da istovremeno ne oštećuje zubno meso i zubnu gleđ. Potrebno je promijeniti svaka 2-3 mjeseca.

Zube bi trebalo oprati tri puta dnevno ili minimalno ujutro i uveče, te osim zubne četkice jednom dnevno koristiti nešto za međuzubne prostore kao što su interdentalna četkica ili zubni konac, jer su to mjesta na kojima se najviše zadržavaju bakterije koje uzrokuju karijes i upalu desni. Što se tiče paste za zube, sasvim je svejedno koju ćete koristiti jer je ona samo pomoćno sredstvo.

Koja je bolja: ručna ili električna četkica?

Ponekad se pitamo da li da kupimo ručnu ili električnu četkicu. Odgovor je: sasvim je svejedno, ali ako birate električnu neka bude ultrazvučna. Kako bi pravilno oprali zube potrebno je proći sve zubne površine i uvijek koristiti tehniku malih kružnih pokreta jer na taj način uklanjate biofilm sa zuba, a istovremeno neće doći do oštećenja.

prevenciju spadaju i redovni kontrolni pregledi, a to znači posijetiti svog stomatologa bar svakih 6 mjeseci.

Izvor: www.zivotistil.rtl.hrzivotistil.rtl.hr

Related posts

Šta je funkcionalni trening?

admin

Suve šljive – Upoznajte njihova ljekovita svojstva

admin

Najbolje namirnice za zdrav početak dana

admin

Leave a Comment