ZDRAVO BIO!
  • Home
  • Izdvojeno
  • Potencijalno isti faktori demencije i koronarne bolesti
Izdvojeno Medicina

Potencijalno isti faktori demencije i koronarne bolesti

Sada postoji veliki broj dokaza koji ukazuju da ono što je loše za srce loše je  i za mozak. Naime, prema novim istraživanjima ispostavilo se da su dobro poznati faktori rizika za koronarnu bolest i moždani udar ujedno i faktori rizika za nastanak demencije u starijoj životnoj dobi. To se prije svega odnosi na pušenje, povišen krvni pritisak, nekontrolisane vrijednosti glukoze i holesterola u krvi.

Preko 11.000 osoba starosne dobi od 46 do 70 godina starosti, praćeni su nešto više od jedne decenije sa ciljem utvrđivanja mogućeg razvoja demencije. Kod 203 pacijenta kod kojih je dijagnostikovana demencija postojala je značajna povezanost sa faktorima rizika, prvenstveno sa pušenjem, hipertenzijom i dijabetesom. Potencijalni rizik za nastanak demencije značajno se mijenjao kod osoba povezanih sa faktorima rizika u starosnoj dobi od 55 do 69 godina. Pokazalo se da je pušenje faktor koji rizik od nastanka demencije povećava za čak 4,8 puta, dok dijabetes povećava rizik za 3,4 puta! Osobe sa hipertenzijom imaju 1,8 puta veći rizik u odnosu na osobe sa normalnim krvnim pritiskom. Povećana tjelesna masa i povišene vrijednosti masti u krvi u ovom slučaju nisu bile dokazano povezane sa rizikom od mogućeg nastanka demencije. Istraživanje je takođe pokazalo da faktori rizika nisu značajno povezani sa demencijom nakon sedamdesete godine života.

Demencija se danas u Americi bilježi kod svake šeste osobe starije od 70 godina, a prema očekivanjima naučnika broj osoba sa demencijom će biti utrostručen u periodu od 2000. do 2050. godine, zbog čega se upravo i apeluje na primarnu zdravstvenu zaštitu kako bi se uticalo na smanjenje faktora rizika tokom srednje životne dobi, koji prvenstveno imaju uticaj na rizik razvoja koronarne bolesti i potencijalnog nastanka moždanog udara i na kraju na mogući razvoj demencije.

Izvor: www.doktor.rs

Related posts

5 razloga zašto je dobro jesti luk

admin

City Fitness: Evo kako će izgledati jedan od najvećih fitness centara u regionu

admin

Medicinska dijeta

admin

Leave a Comment