ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Zdrava ishrana

Postoje li štetne namirnice?

Sa gledišta makrobiotike, najveći broj namirnica nije ni štetan ni koristan sam po sebi. Stvar je u tome kako ih koristimo – koliko često, u kojim količinama i u kombinaciji sa kojim drugim namirnicama.

Skoro svakog dana u novinama ili na televiziji možemo da čujemo o nekom novom otkriću o štetnosti ove ili one namirnice. Sa druge strane, neke druge namirnice se hvale kao izuzetno zdrave i korisne. U dobro uravnoteženim kombinacijama, sastavni djelovi mijenjaju svoja svojstva. Takođe, namirnice koje u velikim količinama mogu biti štetne, u malim količinama i u posebnim uslovima mogu čak biti i ljekovite. Cjelina je uvijek više nego puki zbir svojih djelova.

Makrobiotika upravo predstavlja vještinu uravnotežavanja kojom se pojačavaju korisna i neutrališu štetna svojstva određenih namirnica putem njihove posebne pripreme ili kombinovanja sa drugim namirnicama. Ova vještina je prije svega praktična i može se naučiti samo kroz praksu, pod vođstvom nekoga ko već dobro poznaje ove principe.

Uopšte uzevši, namirnice koje imaju veoma izražena yin svojstva, ili veoma izražena yang svojstva, treba da čine manji ili sporedni dio naše ishrane. Namirnice u kojima su yin i yang već po prirodi uravnoteženi treba da čine osnovu naše ishrane.

Koje namirnice su yin, koje yang

Mada je vještina kombinovanja namirnica nešto što se uči praktičnim putem, od ljudi koji to dobro poznaju, i na sopstvenom iskustvu postoje neki osnovni principi.

1. Osnova ishrane treba da budu namirnice u kojima je yin i yang uravnotežen. To su, prije svega, integralne žitarice. Sve ostale namirnice treba da budu sporedna, dopunska hrana.

2. Namirnice koje imaju veoma izražena yin ili yang svojstve takođe mogu da se koriste, ali rijeđe i u manjim količinama, ili u nekoj dobro uravnoteženoj kombinaciji.

3. Da stvorimo ravnotežu yina i yanga kombinovaćemo žitarice (yang) sa voćem i povrćem (yin)

4. Kao orijentacija šta je yin a šta je yang može nam poslužiti ukus:

YANG po pravilu odgovara slano-gorkom ukusu; ili baznom ukusu.
YIN po pravilu ima sladak ili slatkast ukus, ili kiseo ukus.

5. Od žitarica, najuravnoteženiji u pogledu yina i yanga je integralni (mrki) pirinač, potom proso, pa pšenica.

6. I među žitaricama postoji relativni odnos yina i yanga.

U odnosu na integralni pirinač, heljda je više yang svojstva (zato je omiljena zimska namirnica, pogotovo u sjevernim zemljama).
U odnosu na integralni pirinač, kukuruz, raž, ječam i ovas su više yin.

ŠTA IPAK TREBA IZBJEGAVATI

Bez obzira na relativnost pojmova “štetno” i “korisno”, postoje namirnice koje svakako treba izbjegavati. Ovde prije svega mislimo na vještačke namirnice. Makrobiotika podrazumijeva da ne bi trebalo da konzumiramo vještačke industrijske proizvode kao što su npr. Coca-Cola, vještački sokovi, konzervisane proizvode pune aditiva. Što se tiče duvana i alkohola, i njih bi trebalo da izbacimo iz upotrebe ukoliko nam je cilj da održimo dobro zdravlje.

Izvor: www.zdravahrana.com

Related posts

Pozitivni efekti vitamina C na zdravlje

admin

3 napitka koja čuvaju zdravlje žene: Ovi ljekovi iz prirode regulišu hormonski disbalans

admin

Tjesteninu uz ova 3 trika možete da pretvorite u dijetalnu: Nutricionista otkriva i kako

admin

Leave a Comment