ZDRAVO BIO!
  • Home
  • Medicina
  • Pojava rane menopauze može se spriječiti putem ishrane
Izdvojeno Medicina

Pojava rane menopauze može se spriječiti putem ishrane

Prema rezultatima nedavne britanske studije, konzumiranje pojedinih namirnica može da odloži nastupanje menopauze, dok s druge strane postoje i namirnice koje čak mogu da ubrzaju njenu pojavu. Riječ je o značajnom otkriću, budući da se rana menopauza povezuje i sa zdravstvenim rizicima kao što su povećan rizik od kardiovaskularnih oboljenja, smanjena gustina kostiju i osteoporoza.

U pomenutoj studiji učestvovalo je preko 35.000 žena od 35 do 69 godina. Učesnice su odgovarale na pitanja koja se tiču njihove ishrane, a u obzir su uzeti i drugi faktori koji mogu uticati na dolazak menopauze, kao što su tjelesna težina, fizička aktivnost, broj trudnoća i eventualno uzimanje hormonske terapije.

Autori studije uočili su da je kod žena koje redovno konzumiraju masnu ribu (sardine, haringa, skuša, losos, pastrmka) menopauza nastupila 3 godine kasnije nego kod ostalih ispitanica. Ishrana bogata svježim povrćem i mahunarkama, kao i vitaminom B6 i cinkom kada su nutrijenti u pitanju, ima isto dejstvo. Naučnici su ovaj efekat objasnili činjenicom da omega-3 masne kiseline deluju protivupalno, dok vitamini iz povrća i mahunarki neutrališu štetno dejstvo slobodnih radikala. Na ovaj način se usporava starenje, a samim tim i nastupanje menopauze.

S druge strane, ishrana bogata rafinisanim ugljenim hidratima koji se nalaze u proizvodima od bijelog brašna, bijelog pirinča i hrani i pićima zaslađenim bijelim šećerom dovodi do toga da menopauza može da porani i za godinu i po dana.

Potrebno je svakako još istraživanja da bi se proučili konkretni mehanizmi koji dovode do pomenutih efekata kada je nastupanje menopauze u pitanju. 

Izvor: www.doktor.rs

Related posts

8 činjenica o mozgu koje do sada nijeste znali

admin

Poboljšajte liniju – promijenite fitness rutinu

admin

Slušate često o VITILIGU: Evo kako nastaje i kako se liječi bolest koja sve više uzima maha

admin

Leave a Comment