ZDRAVO BIO!
Fitness savjeti Izdvojeno

Poboljšajte liniju – promijenite fitness rutinu

Redovno se bavite fizičkom aktivnošću i pazite šta jedete, ali to se baš i ne odražava na vašem tijelu. U čemu je problem?

Gotovo nijednom ove godine nijeste propustili trening i uspjeli ste dobiti kilogram više. Kako?!

Ili  konzumirate više kalorija nego što ih potrošite, ili vam se povećala mišićna masa, što je izvrsna vijest. Kako je mišićna masa teža od mase masti, mišići konzumiraju više energije čak i kad su u stanju mirovanja, što djeluje podsticajno na metabolizam. U ovom slučaju sigurno izgledate savršeno u svojim uskim trapericama.

Rješenje: Ako je razlog debljanja prehrambene naravi, revidirajte sadržaj svog tanjira. Tokom tri nedelje redovnim treninzima dodajte vježbe izdržljivosti za sagorijevanje masti. Dvadeset minuta prije svog uobičajenog termina vježbanja i deset minuta nakon provedite na steperu.

Dvaput nedeljno odlazite na časove spininga, vozite biciklo kao ludi, ali niste ništa mršaviji. Zašto?!

Poput dizanja tegova, i spining je intenzivna kardioaktivnost koja se pokazala idealnom za opuštanje od stresa i toniranje mišića. Takav tip vježbanja sagorijeva šećer, ali ne i masti. Zbog toga treba da uspostavite ravnotežu u svom fitnes programu.

Rješenje: Dovoljno je da jednom nedeljno odete na trening spininga i dodate mu 45-minutne treninge izdržljivosti (poput stepera ili eliptika) dvaput nedeljno. Dok vježbate, održavajte otkucaje srca na 40-60% od svoga maksimuma (koji ćete dobiti oduzmete li od 220 broj svojih godina). Zamolite trenera da vam pomogne u izračunu i ne zaboravite uravnotežiti ishranu.

Jednom nedeljno po sat vremena trčite i vježbate jogu, ali stomak vam je još uvijek postojan. Pomoć!

Tim tempom nećete napredovati, ali održaćete status quo. Kako biste postigli konkretnije rezultate i oblikovali mišiće središnjeg dijela tijela, potrebna su barem tri sata intenzivnog vježbanja.

Rješenje: Svojoj rutini dodajte još jedan sat trčanja ili koje druge motivacione aktivnosti koja će pokrenuti mišiće abdomena. Takođe, promijenite raspored vježbanja kako bi ono bilo učinkovitije. Ako niste jutarnji tip, vježbajte popodne ili predveče.

Već dvije godine vježbate pilates, imate tonirane mišiće ruku, nogu i abdomena. Voljeli biste da su veći?

Riječ je o morfološkom ili problemu građe, što ćete teško promijeniti budete li samo vježbali. Potrebne su promjene u ishrani. Kako bi mišići rasli, a vi izgledali malo „nabildovanije“, uvedite proteinske obroke u svakodnevnu ishranu.

Rješenje: Neka vam bar jedan obrok sadrži i porciju čistih proteina, poput svježeg sira, bijelog mesa ili bijelog omleta. Želite li oponašati bildere, takav proteinski obrok možete konzumirati nakon svakog treninga.

Izvor: www.elle.hr

Related posts

Može li bijes ili naporan trening izazvati srčani napad?

admin

Jaja smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti?

admin

10 namirnica koje pomažu u borbi protiv bora

admin

Leave a Comment