ZDRAVO BIO!
 • Home
 • Izdvojeno
 • Plućnjak (Pulmonaria officinalis) – Šta sve treba da znamo o njemu?
Izdvojeno Medicina

Plućnjak (Pulmonaria officinalis) – Šta sve treba da znamo o njemu?

Plućnjak ili latinski Pulmonaria officinalis pripada porodici oštrolistih biljaka, a ljekoviti dio biljke je nadzemni dio, bez korijena.

Odmah na­kon što se snijeg otopi iz njega izbijaju 10 do 30 cm visoke stabljike sa sledećim, naizmjenič­nim, dlakavim i duguljastim listovima, a na vrhu stabljike je više cvjetova u paštitastom cvatu, koji su u početku ljubičasti a kasnije poplave. Rastu svuda po šumama, živicama, među grmljem, posebno u vlažnim i dubokim zemljištima.

Ljekovita svojstva

Biljka sadrži alantoin, resin, flavonoide – kvercentrin, sluz, kemferol, silikat (rastvorljivi i nerastvorljivi), mineralne materije – kalcijum, gvožđe, kalcijum karbonat, tanin (7%), eterično ulje, vitamin C, itd. Ljekovito djelovanje na oboljele plućne organe svodi se na znatniji sadržaj slobodne i vezane kremične kiseline, kao i na soli kalcijuma, na kalijum, aluminijum, smolu, smolne kiseline, malo masnog ulja i tanina. Sluzavih supstanci postoji vrlo malo. Listovi su najbogatiji kremičnom kiselinom, dok korijen ima vrlo mali sadržaj kremične kiseline pa se kod sabiranja može zanemariti.

Upotreba

Listovi plućnjak, zajedno sa drugim biljkama, koriste se za jačanje, a u tu svrhu koristimo svježi sok istisnut iz listova ili cijele biljke. Plućnjak je sastavni dio svih čajeva i sirupa za bolesti pluća, a pomaže i kod mladih i starijih osoba, kao i kod lakših i težih stanja.

Zapadna narodna medicina

Zapadni narodni lijek se koristi u liječenju krvi, krvarenja, bolesti bešike, pluća, bronhitisa, dijareje, groznice, angine, kašlja, hemoroida, grubog grla, mržnjenja, prehlada, gripa, znojenja, zarastanja rana, akni, bolesti, nedostatka vitamina C i uzroka znojenja. Listovi plućnjaka, zajedno sa drugim biljkama, koriste se za jačanje, a u tu svrhu koristimo svježi sok istisnut iz listova ili cijele biljke. Plućnjak je sastavni dio svih čajeva i sirupa za bolesti pluća, a pomaže i kod mladih i starijih osoba, kao i kod lakših i težih stanja. Kombinacija ljekovitog bilja za liječenje plućnih oboljenja je: stolisnik, preslica, podbijel, bokvica, žalfija, list bijelog sljeza i plućnjak.

Plućnjak preporuka za korišćenje kod liječenja

 • akutni i hronični bronhitis
 • Emfizem
 • upala dušnika
 • zapaljenje grla
 • teško disanje
 • „katar“ pluća kod pušača kao i sve druge vrste katara disajnih puteva, preležana upala pluća i gripa, plućna tuberkuloza, upalna stanja ..
 • suvi, krvavi, magareći kašalj, kašalj sa gustim ispljuvkom kojeg je teško izbaciti i koji je neugodna mirisa, naročito kod starijih osoba, razna kašljucanja

Recepti:

Čaj – (za pomenute bolesti)

Priprema

1 – 2 kašike plućnjak potopiti u 2 dcl ključale vode, ostaviti poklopljeno 15 – 20 minuta, potom procijediti. Zasladiti po ukusu, ali ga je najbolje piti nezaslađenog. Piti 3 šoljice čaja dnevno

Čajna mešavina za bolesti pluća i bronhija:

 • 200 g osušenog plućnjaka
 • 200 g listova bokvice
 • 100 g listova koprive
 • 100 g poljske preslice

Od te mješavine se uzme vrhom puna kašičica za 1 šoljicu, a priprema se odmah ujutro količina od 3 šoljice u obliku čajnog oparka; nakon što se čaj ocijedi i ohladi da se može topao piti, dodaju se 3 čajne kašike meda. Taj ljekoviti čaj pije se tokom dana u gutljajima.

Napomena:

Osobe sa osjetljivim stomakom, čirom na želucu, bolestima jetre, žuči i sa žučnim kamencima ili sa drugim akutnim komplikacijama, ne bi smjele uzimati plućnjak ni u kojem obliku.

Izvor: www.nazdravlje.net

Related posts

Botoks za kosu – kako djeluje i je li zaista djelotvoran?

admin

Evo zašto je potreban oprez kod upotrebe antibiotika

admin

Bol u ramenu – emotivni teret: 9 vrsta boli koje su direktno povezane s psihom

admin

Leave a Comment