ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Medicina

Pet znakova da vam nedostaje D vitamina

Otkrijte koji simptomi ukazuju na manjak sunčevog vitamina koji je vrlo teško unijeti u dovoljnim količinama u organizam samo putem hrane.

Vitamin D ili sunčev vitamin čini skupina od 7 vitamina koji su sintezovani u koži pod uticajem sunca. Osim izlaganju sunčevim zracima, ovaj vitamin može se pronaći u hrani poput ribljeg ulja, mesa, mlijeka i mliječnim proizvodima, žumancima i pečurkama. Međutim, tjelesnu potrebu za njim teško je zadovoljiti samo putem ishrane, stoga je vrlo važno prepoznati imate li ga dovoljno u organizmu.

U nastavku otkrijte kako prepoznati kada vašem tijelu nedostaje vitamina D.

1. Loše ste raspoloženi

Brojna naučna istraživanja pokazala su da nedostatak vitamina D u organizmu utiče na raspoloženje i povećava rizik od nastanka depresije. To se posebno vidi kod žena. Osim toga, manjak vitamina D može uzrokovati i neobjašnjive promjene raspoloženja.

2. Puno se znojite

Sasvim je uobičajeno da se znojimo pri intenzivnijim fizičkim aktivnostima, no ako pojačano znojenje primijetite i dok mirujete, moguće je da vam nedostaje vitamina D.

3. Osjećate slabost u mišićima

Jedan od znakova da vam nedostaje vitamin D je i smanjenje mišićne mase i mišićnog tkiva. Imajte to na umu ako primijetite da ne možete vježbati jednako kao i prije.

4. Stalno ste umorni

Hronični umor često se pojavljuje zbog nedostatka vitamina D. Ako ste cijelo vrijeme umorni, čak i nakon što se dobro naspavate, to je znak za uzbunu. Moguće je da vam je nivo D vitamina jako nizak.

5. Pojačana vam je osjetljivost na bolove

Manjak vitamina D u tijelu povezan je s nastankom hronične boli. Ako primijetite da se vaš prag boli iznenada smanjio, moguće je da vam nedostaje ovog vitamina. No, ako se to dogodi, svakako se posavjetujte s ljekarom.

Izvor: www.elle.hr

Related posts

Ojačajte imunitet: Izborite se sa virusima i bakterijama pomoću ovih prirodnih antibiotika!

admin

Najbolje namirnice za zdrav početak dana

admin

Jaja smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti?

admin

Leave a Comment