ZDRAVO BIO!
  • Home
  • Izdvojeno
  • Pet stvari koje treba znati prije odlaska u teretanu
Fitness savjeti Izdvojeno

Pet stvari koje treba znati prije odlaska u teretanu

Savjeti koji će vam olakšati prvi odlazak u teretanu

Prvi odlazak u teretanu nekima može predstavljati stres i nelagodu do te mjere da ga mogu odlagati u nedogled. Stoga nije na odmet prije prvog odlaska znati sljedećih pet stvari:

Što obući?

Danas imamo na raspolaganju veliki izbor tehnološki unaprijeđene sportske odjeće, kao što su majice s efektom hlađenja i grijanja, boljim upijanjem znoja, kompresijske proizvode za bolju cirkulaciju i slično, koja vježbanje može učiniti itekako ugodnijim. Obuća za fitness treba biti ugodna, čvrsta, ali i lagana kako bi bila prikladna za različite aktivnosti.

Koje aktivnosti odabrati?

Nakon upisa u fitness centar na recepciji se može zatražiti trener koji će vas upoznati sa spravama i dati smjernice za vježbanje. Treneru treba objasniti lične ciljeve, eventualne nedostatke, povrede, zdravstvene probleme, prethodna iskustva, količinu vremena na raspolaganju, životne i prehrambene navike i željenu vrstu aktivnosti.

Kako vježbati na spravama?

Vježbanje se  može početi kružnom metodom, odnosno izvođenjem šest do osam vježbi za cijelo tijelo na način da se ide sa sprave na spravu, s malo ili bez odmora, dok se ne prođe cijeli krug, a nakon toga slijedi odmor od jedne do dvije minute i krug se ponavlja. Počinje se jednim krugom, a s vremenom se njihov broj povećava..

Kako početi trening?

Zagrijavanje je jednako važno kao i trening, a sastoji se od vježbi kojima se tijelo fiziološki priprema za aktivnosti. Njegovim izostankom tijelo se može izložiti povredama.

Kada i koliko vježbati?

Hormon stresa kortizol se prirodno otpušta od jutra, a kako se dan bliži kraju potrebno je smanjivati njegovu visinu, stoga je bolje trenirati tokom dana. Idealno je svakodnevno trenirati oko 30 minuta.

Izvor: www.elle.hr

Related posts

Da li žene teže ostavljaju cigarete?

admin

Jednostavne vježbe za donji dio leđa: Ojačajte mišiće i izbrišite bol

admin

Izbjegavajte ih u širokom luku: Ako jedete ove namirnice za doručak, treba odmah da prestanete!

admin

Leave a Comment