ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Zdrava ishrana

Pet najzdravijih vrsta sira

Iako neki kažu da sir utiče na zakrčenje arterija, da je kaloričan pa vam dodaje kilograme, to ne znači da ga ne treba uopšte jesti. Sir je isto tako i dobar izvor kvalitetnih proteina, kalcijuma, fosfora, a ima i druge koristi po zdravlje.

Naravno, ako  izaberete pravu vrstu i konzumirate ga umjereno.

Feta sir

Ključni sastojak grčke kuhinje, feta sir ima manje masti i kalorija od većine drugih vrsta sira, kaže Natali Kain-Biš, docent na predmetu ishrana i dijetetika na Kent Stejt univerzitetu. U 30 grama feta sira, što je sasvim dovoljno za porciju grčke salate, ima 4 grama proteina i samo 74 kalorije.

Prof. Kaine-Biš kaže da zbog karakterističnog, jakog ukusa, feta sir možete da koristite u manjim količinama. Slani feta sir se, osim u salate, može dodavati i u čorbe, a dobro se slaže i sa krompirima ili jagodama, pa i lubenicom.

SAVJET: Iako se domaći feta sir obično pravi od kravljeg mlijeka, originalni grčki feta sir se pravi od ovčijeg ili kozjeg mlijeka, što je bolja opcija za osobe koje imaju problema sa varenjem i pate od netolerancije na laktozu. Imajte na umu da nepasterizovana feta i druge vrste mekih sireva češće od pasterizovanih sireva mogu da sadrže opasnu bakteriju listeriju, pa je zato preporuka da ipak kupujete fetu od pasterizovanog mlijeka – ovo posebno važi za trudnice i osobe koje imaju oslabljen imunitet.

Mocarela

Ovo je omiljeni dječiji sir, a vole ga i odrasli. I za jedne i za druge je dobar izbor. Mocarela od djelimično obranog mlijeka sadrži manje kalorija, a i dalje je bogata proteinima (30g = 71 kalorija i 7g proteina).

SAVJET: Pošto se obično pakuje tako da jedno pakovanje predstavlja jednu porciju, mocarela je zgodan sir da ga ponesete na posao i pojedete kao zdravu užinu.

Parmezan

Poput feta sira, i parmezan je dobar izbor jer je dovoljno samo malo ovog sira da obogati svako jelo. Parmezan sadrži relativno malo kalorija (30g ima 110 kalorija), ali je bogat natrijumom (30g sadrži 449mg), pa ga umjereno jedite.

SAVJET: Parmezan možete narendati u salatu, ili pojesti mali komad uz jabuku ili krušku. Naravno, on je važan sastojak paste i pice.

Ementaler

Ementaler, popularni švajcarski sir, je još jedan sir jakog ukusa koji predstavlja dobar izbor. Postoje brojne vrste ovog sira, pa tako i one sa malim procentom natrijuma ili masti, što vam omogućava da pronađete verziju koja odgovara vašim dijetetskim potrebama.

Kao i tvrd sir, ementaler je bogatiji fosforom od gotovo svih mekih sireva. A kao što je poznato, posebno ženama svih doba, kalcijum i fosfor su ključni minerali za formiranje jakih kostiju i održavanje gustine kostiju.

SAVJET: Dodajte krišku ementalera u sendvič ili ga narendajte preko kajgane ili jajeta na oko. Kockice ovog sira su odlična užina, posebno uz neko voće umjesto krekera.

Švapski (sremski) sir

Ovaj sir je bogat proteinima, upotreba mu je raznovrsna, a postoje i verzije sa manje masti koje se preporučuju. Ovaj sir možete da jedete gotovo sa svim namirnicama, slaže se uz povrće, ali i voće. Uostalom, ovaj sir je sastavni dio nekih kolača. U 30g ovog sira (ako je riječ o niskomasnoj varijanti) ima 3 grama proteina i samo 20 kalorija. Kao i ostali sirevi, i ovaj je bogat kalcijumom.

SAVJET: Švapski sir može da sadrži dosta natrijuma, posebno ako ima malo ili nimalo masti. Zato budite posebno pažljivi prilikom kupovine ovog sira i birajte one varijante koje imaju manje natrijuma.

Izvor: www.zdravahrana.com

Related posts

Proljećni napitak za otporniji i bolji imunitet

admin

Hot yoga – vježbajte na 37 stepeni i otopite višak kilograma

admin

Slušate često o VITILIGU: Evo kako nastaje i kako se liječi bolest koja sve više uzima maha

admin

Leave a Comment