ZDRAVO BIO!
  • Home
  • Izdvojeno
  • OVO SU ZNAKOVI DA VAM FALI SUMPORA U ORGANIZMU: Ako ste primijetili ove simptome, evo kako da reagujete na vrijeme
Izdvojeno Medicina

OVO SU ZNAKOVI DA VAM FALI SUMPORA U ORGANIZMU: Ako ste primijetili ove simptome, evo kako da reagujete na vrijeme

Sumpor ne postoji u čistom obliku, nalazi se u sastavu nekih aminokiselina.

Sumpor blagotvorno djeluje u slučaju infekcije bronhija, hroničnog laringitisa i rinitisa. To je takođe moćno sredstvo protiv alergije. Pošto univerzalno djeluje, on se efikasno bori protiv astme i nekih kožnih osipa.

Njegova antioksidantna svojstva pomažu u borbi protiv starenja mozga i degenerativnih bolesti. On štiti zglobove od artroze podstičući obnavljanje hrskavice zglobova. Učestvuje u eliminaciji toksina i snabdjevanju mozga kiseonikom, podstiče funkcije jetre i žuči, kao i varenje uopšte.

Konačno, sumpor je oligoelement veoma važan za ljepotu, naročito za kosu: atom sumpora omogućava stvaranje neophodnih veza između vlakana keratina, proteina iz strukture dlake. Sumpor daje dlaci elastičnost i mekoću. On takođe štiti kožu glave od gljivica.

Koje su posledice nedostatka sumpora?

Znaci nedostatka su masna i krta kosa, perut i opadanje. Sumpor ne postoji u čistom obliku, nalazi se u sastavu nekih aminokiselina, važnih zaliha proteina za naš organizam. Nedostatak zato dovodi i do smanjene otpornosti organizma na infekcije.

Njegova niska količina u tijelu uzrokuje zdravstvene tjeskobe kao što su umor, depresija, visoka osjetljivost na fizički i psihički stres te degenerativne bolesti.

U slučaju bolova u leđima, sumpor pomaže: vraća elastičnost bolnim i ukočenim leđima. Isto tako, posle iščašenja, zapaljenja tetive ili uganuća, terapija sumporom, manganom i kobaltom podstiče obnavljanje povrijeđenih ligamenata i tetiva. U slučaju reumatizma, neophodno je provjeriti da li je unos sumpora dovoljan.

Česte migrene takođe mogu biti ublažene uz pomoć terapije sumporom i manganom.

Kako izbjeći nedostatak?

Potrebe organizma za sumporom se kreću od 600 do 800 mg dnevno, što se može lako dostići raznovrsnom i uravnoteženom ishranom. Ishrana mora biti bogata proteinima nosiocima sumpornih aminokiselina (riba, jaja, meso).

Mineral sumpora, sam po sebi, nalazi se u crnom i bijelom luku. Crna rotkva, koja se uostalom često koristi za drenažu jetre, takođe je dobar izvor sumpora. Jedite i kupus, praziluk, špargle i sušeno povrće.

Gdje se nalazi?

Namirnice u kojima ima sumpora su: jaja, crni i bijeli luk, meso, mlijeko, sir, kupus, brokoli, praziluk, crna rotkva, repa, avokado, žitarice, zelena salata, maline, lješnik, badem, orah, mahunasto povrće, krompir.

Izvor: www.espreso.rs

Related posts

Mini-detoks za top formu tokom hladnih dana

admin

5 organa na čije zdravlje utiče štitna žlijezda

admin

Novi trend u fitnesu: Zabavljate se i trošite 1200 kalorija na sat!

admin

Leave a Comment