ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Zdrava ishrana

Ove navike mogu da vam produže život za 10 godina

Nedavna studija je potvrdila da navike kao što su uravnotežena ishrana, održavanje zdrave tjelesne težine i redovna fizička aktivnost mogu da nam pomognu da živimo duže – i to čak 10 godina duže.

Američki istraživači su analizirali medicinske podatke koji su obuhvatili 34 godine života kod preko 70.000 žena i 27 godina kod 44.000 muškaraca. Riječ je o prvoj kompletnoj studiji koja ispituje uticaj kombinacije 5 zdravih životnih navika na dužinu trajanja života. Da li osobe koje imaju preporučen indeks tjelesne mase (18.5 do 24.9 kg/m2), praktikuju bar 30 minuta umjerene do intenzivne fizičke aktivnosti dnevno, zdravo se hrane, ne puše i umjereno konzumiraju alkohol zapravo žive duže?

Rezultati istraživanja su pokazali da je kod pedesetogodišnjih osoba koje nisu usvojile nijednu od pomenutih 5 zdravih životnih navika očekivana dužina trajanja života 79 godina za žene i 75.5 godina za muškarce. S druge strane, kod osoba koje su usvojile pomenute navike očekivana dužina trajanja života bila je čak 93 godine za žene i 87.6 godina za muškarce. Dakle, usvajanjem zdravih životnih navika, žene koje su učestvovale u istraživanju su produžile život za 14 godina, a muškarci za 12 godina.

Izvor: www.doktor.rs

Related posts

AFTE U USTIMA možete sanirati u 4 KORAKA!

admin

Prednosti grupnog vježbanja u odnosu na samostalan rad u teretani

admin

Pojava rane menopauze može se spriječiti putem ishrane

admin

Leave a Comment