ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Medicina

Ovaj vitamin će vam pomoći da bolje pamtite snove

Rezultati nedavne studije pokazali su da bi uzimanje vitamina B6 prije spavanja moglo da nam pomogne da bolje upamtimo svoje snove.

Da bi ispitali uticaj piridoksina-hidrohlorida (vitamina B6) na san, australijski naučnici su sproveli istraživanje u kojem je učestvovalo 100 ispitanika. Tokom 5 uzastopnih dana, jedna grupa ispitanika je uzimala 240 mg vitamina B6 prije spavanja, dok je druga (placebo) grupa dobijala kompleks različitih vitamina B-grupe (uključujući i istu količinu vitamina B6). Poslije 5 dana, autori studije su konstatovali da je vitamin B6 (kada se uzima sam) bitno povećao broj snova kojih su se učesnici u istraživanju sjećali. Oni su takođe zaključili da ovaj vitamin ne dovodi do živopisnijih ili neobičnijih snova, iako su pojedine ranije studije ukazivale na ovaj prateći efekat.

Prema svjedočenju pojedinih ispitanika iz prve grupe, snovi su postali jasniji i lakši za pamćenje, i djelovi snova se nisu gubil iz sjećanja kako je dan odmicao. S druge strane, kod ispitanika iz druge grupe, koji su dobijali kompleks vitamina B grupe, uočen je lošiji kvalitet sna i jutarnji umor, za šta autori studije napominju da bez daljih istraživanja nije moguće znati da li su (i tačno koji) vitamini B grupe nepovoljno uticali na kvalitet sna ispitanika iz ove grupe. Jedna studija iz 2007. godine takođe je ukazala na nepovoljan uticaj uzimanja multivitaminskih suplemenata prije spavanja na sveukupni kvalitet sna, kao i na učestalost buđenja tokom noći.

Izvor: www.doktor.rs

Related posts

Avokado: supervoće od kojeg ne treba olako odustati

admin

Osvježavajući zeleni smoothie s maslacem od kikirikija

admin

Ojačajte imunitet: Izborite se sa virusima i bakterijama pomoću ovih prirodnih antibiotika!

admin

Leave a Comment