ZDRAVO BIO!
  • Home
  • Medicina
  • Ova hrana smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti
Izdvojeno Medicina

Ova hrana smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti

Još prije 15 godina Američko udruženje kardiologa počelo je da preporučuje konzumiranje ribe, i to naročito morske ribe, bogate omega-3 masnim kiselinama, u cilju smanjenja rizika od kardiovaskularnih oboljenja. U nedavnoj studiji, iznova su potvrdili ovu preporuku i potkrijepili je novim istraživanjima.

Prema preporukama, na nedeljnom nivou bi trebalo jesti 2 porcije ribe, tj. sveukupno 200 g ribe nedeljno. Riba bogata omega-3 masnim kiselinama, kao što su skuša, haringa, sardine, losos i tuna, pomaže u prevenciji koronarnih bolesti, srčane insuficijencije, srčanog i moždanog udara.

Autori studije su se osvrnuli i na količinu žive prisutne u plodovima mora, te su zaključili da za većinu ljudi unos žive usled konzumiranja ribe i morskih plodova ne bi trebalo da dovede do zdravstvenih problema. Međutim, kod male djece, živa može da dovede do ozbiljnih neuroloških problema. Zato se ženama koje planiraju da ostanu u drugom stanju, trudnicama, majkama koje doje i maloj djeci preporučuje da izbjegavaju neke tipove ribe, te da radije jedu vrste koje sadrže najmanje količine žive (losos, haringa, sardine, pastrmka).

Izvor: www.doktor.rs

Related posts

5 namirnica koje daju energiju…

admin

Najefikasnije vježbanje koje brzo skida salo sa stomaka i butina

admin

Jačaju imunitet, sprečavaju gojaznost, oslobađaju od stresa: 7 razloga da jedete mandarine svakog dana!

admin

Leave a Comment