ZDRAVO BIO!
Fitness savjeti Izdvojeno

Osam savjeta za funkcionalan trening

Reč je o treninzima koji omogućavaju da više grupa mišića bude istovremeno aktivirano kroz integrisane i kompleksne pokrete koji uključuju i um i tijelo.

Funkcionalni trening širom svijeta privlači pažnju, ali i dalje postoje brojne nedoumice šta on zapravo predstavlja. Trening sa tegovima i klasičnim kardio spravama odmijenio je svjetski trend visoko intenzivnih, individualno prilagođenih funkcionalnih treninga.

Velike traktorske i kamionske gume, masivni lanci i konopci postali su neophodni rekviziti treninga 21. vijeka, kako mnogi drugačije nazivaju funkcionalne treninge. Riječ je o treninzima koji omogućavaju da više grupa mišića bude istovremeno aktivirano kroz integrisane i kompleksne pokrete koji uključuju i um i tijelo. U korak s globalnim trendom donosimo vam 8 ključnih savjeta za kvalitetan funkcionalni trening, krenimo redom:

1. Dobro procijenite svoju formu

Radi se o visoko intenzivnom vidu treniranja, u kome su vježbe kružno koncipirane, kao što su mrtvo dizanje, zgibovi, sklekovi, propadanja i druge koje zahtijevaju određenu kondiciju. Zbog toga se početnici najčešće preforsiraju i odustanu od ovog vida treninga. Važna je procjena ličnih kapaciteta kao polazna osnova za napredak i pomjeranje granica.

2. Budite prisutni na treningu i pokažite maksimalnu koncentraciju

Za razliku od vježbanja na spravama gdje vam je ponekad i dozvoljeno da odlutate u mislima, na funkcionalnom treningu je to gotovo nemoguće. Vježbači moraju biti potpuno uključeni i koncentrisani kako bi pravilno izveli sve vježbe, jer one predstavljaju objedinjeni fizički i mentalni izazov.

3. Odaberite najbolju opremu i trenirajte kao šampion

Odabir kvalitetne opreme je podjednako važan kao i sam trening. Tim povodom je Reebok predstavio nove CrossFit Nano 8 patike sa posebnom Flexweave tehnologijom koja predstavlja revoluciju brenda sa savršenim balansom lakoće, izdržljivosti i stabilnosti. Kreirana kao vrhunska patika za ovu vrstu treninga, Nano 8 pruža lagan osjećaj na nogama, a zahvaljujući Flexweave tehnologiji ovo su do sada najudobnije i najistrajnije patike koje stopalu omogućavaju prozračnost tokom treniranja.

4. Uključite cijelo tijelo i ojačajte najslabije tačke

Funkcionalni trening je najkompletniji način treniranja koji kombinuje sve elemente – snagu, kondiciju, eksplozivnost, brzinu i izdržljivost. Zajednička nit kod svih vježbi je angažovanje više grupa mišića istovremeno, uz jačanje najslabijih djelova tijela – stomaka i donjeg dijela leđa.

5. Manje različitih vježbi za veći učinak

Kod kreiranja programa za ovu vrstu treninga akcenat se stavlja na izvođenje manjeg broja vježbi sa više ponavljanja, tako da se nerijetko čitav trening sastoji od samo dvije vježbe. Upravo zbog pomenutog visokog intenziteta vježbi, treninzi traju oko 30 minuta.

6. Trenirajte u paru

Odaberite idealnog trening partnera koji će biti vaš oslonac, podrška i motivator. Pronađite osobu koja će vam pomoći da pomjerite svoje granice i koja neće dozvoliti da odustanete pri prvoj prepreci.

7. Ponavljajte sebi ciljeve i stremite ka njima

Ne dozvolite da vam glavni cilj bude regulisanje tjelesne mase ili izgradnja muskulature. Postavljajte sebi kratkoročne ciljeve pomoću kojih ćete unaprijediti svoje performanse i učiniti da trening bude sastavni dio vašeg života i odličan ventil za sve dnevne izazove. Na ovaj način ćete trening trajno uvesti u svoju rutinu i unaprijediti suštinski kvalitet života.

8. I, naravno, pravilna ishrana

Za postizanje bilo kakvih rezultata neophodno je redukovati ishranu. Izbjegavajte masnu hranu, slatkiše, a unosite optimalnu količinu proteina, voća i povrća. Takođe, važna je i rehidratacija organizma – pijte od 1,5 do 3 litra vode dnevno.

Da sumiramo… Sada kada znate sve što je potrebno za pravilni trening, na vama je samo da odlučite koje je pravo vrijeme za jednu kvalitetnu promjenu u vašem životu.

Izvor: www.nedeljnik.rs

Related posts

Najbolje vježbe za L-S kičmu

admin

15 pravila za super tanki struk

admin

Pogrešna proporcija omega masnih kiselina utiče na inflamaciju?

admin

Leave a Comment