ZDRAVO BIO!
  • Home
  • Izdvojeno
  • Odlične vježbe za vrat – za pravilno držanje i smanjenje bolova
Fitness savjeti Izdvojeno

Odlične vježbe za vrat – za pravilno držanje i smanjenje bolova

Mnogi od nas imaju neku svoju fitnes rutinu, ali malo ko razmišlja da nam trebaju i vježbe za vrat. Ali, ne zapostavljajte ih, jer one mogu biti vaš spas od glavobolja.

Možda mislite – pa nisam ja neki atleta niti sportista kome treba jak vrat, ali razmislite još jednom. Vrat nosi popriličnu težinu – vašu glavu i povezan je sa kičmom. Vrijeme provodimo uvijek malo nagnuti naprijed, posebno ako radimo za računarom. Vrat se krivi, nepravilno držanje dovodi do glavobolja i ružnog držanja tijela. Postoji nekoliko vježbi za vrat, a mi ćemo vam objasniti tri vrlo efikasne.

Priprema

Kao i u slučaju svih drugih vježbi potrebno vam je zagrijavanje. Stanite ravno i opustite ramena. Glavu nakrenite ulijevo, pa je uhvatite lijevom rukom i pomjerajte, naginjite prema lijevom ramenu. Zadržite položaj 20 sekundi malo pritišćući glavu prema ramenu. Ponovite sa drugom stranom i drugom rukom.

Ostanite u uspravnom položaju opuštenih ramena, pa sagnite prvo glavu naprijed, zadržite kratko, nagnite je prema lijevom ramenu, zadržite, pa unazad (otvorite usta malo da vam bude lakše, da ne zatežete grlo), zadržite, pa na desnu stranu i zadržite par sekundi. Ponavljajte ovo i lagano ubrzajte kao da pravite krug. Ponovite samo okrećući, vrteći glavu na drugu stranu. Sada ste spremni za vježbe.

Izometrijska vježba za vrat 1

Stanite uspravno, pogleda usmjerenog ravno i opuštenih ramena. Skupite dlanove i stavite ih na čelo. Gurajte glavom o dlanove, ali ih držite čvrsto ne dozvoljavajući glavi da se pomjeri – samo vršite pritisak – kao da pokušavate da „idete glavom kroz zid“. Ovo je vježba za zadnje mišiće vrata.

Sada stavite dlanove na potiljak i pokušavajte da gurnete glavu unazad, ali je čvrsto zaustavite rukama.  Ovo je vježba za prednje mišiće vrata. Nastavite ponavljati obje vježbe dok se ne umorite.

Izometrijska vježba za vrat 2

Stanite kao i u prvoj vježbi. Podignite desnu ruku i stavite dlan na desnu stranu glave, preko uha. Vršite pritisak na dlan gurajući glavom, ali ponovo ne dozvoljavajući glavi da se pomjeri – čvrsto držite ruku. Ponovite sa drugom stranom i ponavljajte vježbu dok se ne umorite.

Daska vježba

Lezite na klupu licem okrenutim prema dolje – neka vam ramena i dio tijela visi preko ivica klupe. Stavite ruke iza glave i udahnite, pa podižite gornji dio tijela izvijajući i glavu blago. Kada budete izdisali spuštajte se na klupu (gornji dio tijela) i opuštite se. Ponavljajte nekoliko puta.

Okrenite se i lezite na leđa na klupu. Glava i vrat neka vise sa ivice klupe. Udahnite i puštite lagano da glava i vrat padaju preko ivice klupe. Držite usta blago otvorenima. Udahnite i podignite glavu i vrat u ravninu sa klupom – neka i tijelo bude ravno. Fokusirajte se na mišiće vrata i ponavljajte vježbu.

Sunđerasti valjak
Iskoristite sunđerasti valjak ili neki čvršći valjkasti jastuk. Lezite na pod, sa rukama spuštenim niz leđa i sastavljenim nogama. Stavite valjak pod glavu i nježno okrećite lijevo i desno.

Izvor: www.lifepressmagazin.com

Related posts

Koliko je “visok holesterol” zaista opasan?

admin

Kako funkcioniše akupunktura?

admin

Recept: Napravite integralni kreker sa čia sjemenkama

admin

Leave a Comment