ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Zdrava ishrana

Neobičan doručak: Musli od urmi

Ovaj je recept savršen za sve koji su stalno u pokretu!

Urme su izuzetno dobra hrana za probavni sistem. Kao jedna od namirnica sa najsnažnijim antiparazitskim djelovanjem, urme na sebe vežu, uništavaju i iz tijela putem probavnog trakta iznose parazite, kvasce, plijesni i druge gljivice, kao i teške metale, štetne bakterije, viruse i druge otrovne patogene.

To ih svojstvo čini najdjelotvornijim sredstvom protiv nabujale kandide – uprkos široko poznatoj, neistinitoj informaciji da hrane kandidu. Urme, takođe, podstiču proces uspostave peristaltike crijeva, vraćaju im normalnu funkciju nakon crijevnih bolesti čija je posljedica nemogućnost pravilne eliminacije nesvarene i trule hrane iz crijeva.

Takođe su idealne za sportiste i ostale aktivne osobe jer sadrže dosta kalijuma i voćnog šećera, savršenih materija za mozak i mišiće koji koriste glukozu kao gorivo tokom vježbanja.

Urme sadrže gotovo 70 bioaktivnih minerala (puno veći broj minerala nego što je to dokumentovano) koji podržavaju zdravlje nadbubrežnih žlijezda kako bi lakše obavljale svoje funkcije. Izuzetno su zdrava hrana za srce zahvaljujući rekordno visokim i nepoznatim količinama aminokiselina.

Aminokiseline u urmama, kao što je leucin, podižu količinu kalijuma na najveći nivo, što je važno za održavanje i jačanje mišića i živaca. To takođe spriječava širenje mliječne kisjeline tijelom u trenucima stresa. Urme imaju i antikancerogena svojstva, pa bi trebalo da budu obavezna hrana za sve koji žele spriječiti bolest i postići optimalno zdravlje.

Da biste iskusili maksimalan efekat urmi, u jednom danu pojedite od četiri do šest komada.

Želite li bolji san, dva sata prije odlaska na spavanje pojedite jednu urmu.

Za dublji doživljaj svoje najdraže meditacije, pojedite tri urme prije nego što počnete meditirati.

Domaći musli (granola) od sirovih urmi (za 1 – 2 porcije)

Ovaj je recept savršen za sve koji su stalno u pokretu. Pripremite veću količinu, stavite u posudu i držite je u frižideru pa ćete uvijek imati spremnu užinu. Kombinacija slatkog i slanog prijaće cijeloj porodici. Možete je jesti kao užinu, samu ili uz smutije ili porciju voća.

Sastojci:

2 šolje urmi, bez koštica

¼ šolje kokosovog brašna

¼ šolje badema

¼ kašičice morske soli

Priprema: Sve sastojke mutite u blenderu dok ne dobijete smjesu grublje teksture. Granolu ili musli stavite u staklenu posudu i čuvajte u frižideru, najduže dvije nedjelje.

Izvor: www.ella.rs

Related posts

Balansiran doručak sa žitaricama

admin

Suve šljive – Upoznajte njihova ljekovita svojstva

admin

Recept: Niskokalorična pizza a la Margarita

admin

Leave a Comment