ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Zdrava ishrana

Nema zamjene za vodu

Bar u jednoj stvari se i zvanična medicina i većina alternativnih pogleda na ishranu potpuno slažu: voda je neophodna ljudskom organizmu u količini od 2 litra dnevno. Razlog za to je vrlo jednostavan: tačno 2 litra vode se izluči iz organizma tokom dana.

Možda neko razmišlja na sljedeći način: ako je popio pola litra piva, koka-kolu, ajs-kafu, voćni sok i pojeo supu, nadoknadio je na taj način 2 litra tečnosti. Danas je prilično uobičajeno da se na takve i slične načine gasi žeđ. Izgleda kao da većina ljudi gotovo sa prezirom gleda na običnu vodu i potcjenjuje je. Ali, kafa, alkohol i koka-kola deluju kao diuretici: oni ne samo da ne nadoknađuju vodu organizmu, već ga prisiljavaju da izbaci još više vode iz sebe!

A šta je sa supama, voćnim sokovima i slično? Ni to nije ekvivalentno čistoj vodi. To su naprosto rastvori određenih supstanci u vodi, a rastvori u fiziologiji organizma ne mogu da nadoknade RASTVARAČ. Organizmu je potrebna tačno određena količina ČISTE VODE, UNIVERZALNOG RASTVARAČA, da bi mogao da obavlja svoje biohemijske i metaboličke procese.

Izvor: www.zdravahrana.com

Related posts

Zdrava ishrana: 7 jednostavnih koraka balansirane ishrane

admin

U zdravom tijelu – zdrav duh

admin

Šta su to vlakna, gdje se nalaze i zašto su važna u ishrani?

admin

Leave a Comment