ZDRAVO BIO!
  • Home
  • Izdvojeno
  • Naučno dokazano: Najbolja vježba za ravan i čvrst stomak
Fitness savjeti Izdvojeno

Naučno dokazano: Najbolja vježba za ravan i čvrst stomak

Ok, više zaista nema odlaganja, ovo je još jedan veliki boost za motivaciju i kraj izgovoru: krećem sa treningom od sjutra, sledeće nedjelje, mjeseca. Sada!

Ravan i čvrst stomak nije samo estetski privlačan, već  i pokazatelj dobrog zdravlja, jer je upravo stomak centar tijela te je, između ostalog, zajedno s leđnim mišićima zaslužan za pravilno držanje. A put do isklesanog stomaka sada je i zvanično lakši, jer je naučno dokazano koja je vježba najbolja za jačanje ovih mišića.

Naslage masnog tkiva na stomaku nisu samo neprivlačne, već i izuzetno nezdrave jer se nakupljaju u abdominalnoj šupljini te okružuju nekoliko važnih organa. Zato su naučnici postavili sebi zadatak da istraže kako određene vrste vježbi utiču na skidanje centimetara sa stomaka i struka.

U studiji objavljenoj u časopisu “Journal of Sports Medicine and Physical Fitness” ispitanici su nedjeljno izvodili četiri različite vježbe. Jedna grupa ispitanika izvodila je četiri statične kardio vježbe i vježbe snage, dok je druga grupa izvodila dvije statične vježbe i dva intervalna treninga visokog intenziteta.

Naučnici su došli do zaključka da je intervalni trening visokog intenziteta najbolji za ravan i čvrst stomak.

Grupa ispitanika koja je izvodila intervalni trening visokog intenziteta ne samo da je izgubila više tjelesne težine sveukupno nego i više centimetara u struku, te značajno više masnog tkiva s područja stomaka u poređenju sa grupom koja je radila statičke vježbe u teretani.

Uz to, ispitanici koji su mršavili uz intervalni trening visokog intenziteta osjetili su poboljšanje krvotoka i respiratornog sistema.

Naučnici zaključuju da je najveći plus intervalnog treninga visokog intenziteta u tome što se izvode kratke i intenzivne vežbe, pri čemu tijelo radi do krajnjih granica, te se tako pospešuje razgradnja “najtvrdoglavijeg” masnog tkiva – onog sa stomaka.

U videu pogledajte (i isprobajte) intervalni trening visokog intenziteta od osam različitih vježbi koji traje 10 minuta i 40 sekundi.

Izvor: www.elle.rs

Related posts

5 pozitivnih strana kod kofeina

admin

Preskačite uže za bolje zdravlje i vitku liniju

admin

Koliko je “visok holesterol” zaista opasan?

admin

Leave a Comment