ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Zdrava ishrana

Nar – voćka zdravlja i mladosti

Sto mililitara nara sadrži 16 odsto potrebne dnevne količine vitamina C. Sok od nara smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, a ulje sjemenki i fermentisani sok spriječavaju razvoj tumorskih ćelija kod raka dojke i prostate.

NAR ili šipak (Punica granatum) voće je koje su još u antičko doba koristili kao lijek, a zbog velikog broja sjemenki smatrao se simbolom plodnosti koji donosi sreću u kuću.

Potiče iz predjela koji se proteže od Irana do sjeverne Indije, odakle su ga stari Grci prenijeli na Mediteran. Odatle je sa Mavarima stigao u Španiju, a Granada je po njemu dobila ime. Drevni Egipćani sahranjivani su sa ovim voćkama jer su vjerovali da simbolizuje nadu u novi život. Nar je bio obožavano voće i kod proroka Muhameda, a vjerske slike često prikazuju i Djevicu Mariju ili malog Isusa kako u ruci drže nar.

Nar podsjeća na crvenu pomorandžu ili jabuku prepunu koštica. Veoma je bitan dio libanske, iranske, turske, grčke i indijske kuhinje, a zbog svog blagotvornog dejstva na zdravlje često se koristi u narodnoj medicini, kao i u kozmetici.

Jestivi djelovi ploda koji sazrijeva u kasnu jesen ili početkom zime su sok i sjeme. Plod nara bogat je svim vitaminima, a posebno C, A, E i B5, kao i mineralima kalijumom i gvožđem. 100ml  nara sadrži čak 16% potrebne dnevne količine vitamina C za odrasle osobe. Crvenu boju plod dobija od antocijanida i tanina. Posjeduje i dvije vrste polifenolnih jedinjenja kojima se pripisuje čak 92% antioksidantnog djelovanja. Sadrži i oko 15 gr šećera, zbog čega ima taj karakterističan prijatan i pomalo kiselkast ukus.

Za sok nara dokazano je da ima veće antioksidantno djelovanje, čak i od crnog vina i zelenog čaja. Djeluje i antiaterogeno, odnosno spriječava aterosklerozu. Izraelski naučnici otkrili su da uzimanje čaše soka od nara dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ispijanjem ovog soka u trajanju od godinu dana, krvni pritisak se smanjuje za oko 21% i značajno se pojačava dotok krvi u srce.

Ulje sjemenki i fermentisani sok nara spriječavaju nastanak i razvoj tumorskih ćelija, pogotovo kod raka dojke i prostate. Ali, da bi se oslobodili zloćudnih ćelija, prije svega kod karcinoma prostate, muškarci svakoga dana, nekoliko mjeseci treba da piju po četvrt litra soka, pokazala su istraživanja.

Nar i proizvodi od ove voćke sadrže i fitoestrogene, odnosno biljne hormone koji spriječavaju različita oboljenja. Među njima su na posebnom mjestu hormonski zavisni kanceri, kao što je, na primjer, karcinom jajnika. Kod žena u menopauzi primijećeno je pozitivno djelovanje kod pojave depresije i osteoporoze. Bečki profesor Hademar Bankhofer ističe da je za ublažavanje tegoba u klimaksu dovoljno uzimati jedan nar na dan, jer se u njemu nalaze materije veoma slične estrogenima, što pozitivno utiče na nivo hormona.

Izuzetno dobar učinak nar postiže i pri liječenju posjekotina, opekotina i drugih rana. U lepezi brojnih bolesti potvrđeno je da konzumiranje soka nara usporava i razvoj Alchajmerove bolesti, tako da nauka danas potvrđuje praktično ono što su drevni narodi oduvijek znali – da je “nar zaista čudotvorna voćka”.

Zagovornici tradicionalne medicine poručuju i da se redovnim konzumiranjem nara dobijaju čvrsti nokti, lijepa i zdrava koža i kosa, kao i duševni mir. Britanski naučnici dokazali su da svakodnevno konzumiranje nara usporava oksidaciju DNK u ćelijama, što usporava i proces starenja. Trebalo bi uzimati ekstrakt od cijelog voća, u kome se nalaze i srž i kora i sjeme, u vidu kapsula, preporučuju stručnjaci, a poboljšanje opšteg stanja može da se očekuje već posle mjesec dana.

ELIKSIR ZA KOŽU

Koži se može vratiti mekoća i energija jednostavnom mješavinom četiri supene kašike meda i šest maslinovog ulja, u koje se doda 120 mililitara vode i dvije supene kašike svježeg soka od nara. Dobijenom smjesom treba izmasirati cijelo tijelo, ostaviti da djeluje pola sata, a zatim se istuširati.

Izvor: www.novosti.rs

Related posts

Najdjelotvorniji način da izliječite opekotine od sunca

admin

Brojke važne za fit tijelo

admin

Ovo su najčešće greške koje pravite u pokušaju da se zdravo hranite

admin

Leave a Comment