ZDRAVO BIO!
  • Home
  • Fitness savjeti
  • Najbolji za oblikovanje tijela: Trening koji sve žene zaboravljaju, a najbitniji je!
Fitness savjeti Izdvojeno

Najbolji za oblikovanje tijela: Trening koji sve žene zaboravljaju, a najbitniji je!

Česta pretpostavka je da kardio predstavlja najbolji trening koji možete da uradite – ali se ispostavlja da je ovaj tip sesije znojenja samo dio jednačine za postizanje optimalne kondicije.

Posebno kod žena, čini se, postoji ogroman strah da dizanje tegova neće dovesti do lijepe ženske figure već tijela koje je krupno i glomazno. Takav stav nije nužno tačan. Trening snage je zapravo odlična alatka za žene koje žele da izvajaju i osnaže svoje tijelo.

Da odbacimo mitove i da brzo dođemo u trku ka djelotvornoj rutini vježbanja ovdje su Justin Norris i Taylor Gainor iz LIT Methoda, čiji program se fokusira na trening sa niskim uticajem uključujući trake, veslanje i drugo. Vjerujte nam – ovo dvoje znaju kako da dovedu ljude u formu, tako da obratite pažnju na njihove stručne savjete ispod.

Zašto toliko mnogo žena brine samo o kardio treningu?

“Mislim da se žene fokusiraju toliko na kardio jer u njihovim glavama, to je ključ za gubitak kilograma i oblikovanje tijela”, kaže Justin. “Kardio će pomoći u mršanju i poboljšanju izdržljivosti, ali neće ojačati i izgraditi mišiće. Radeći previše kardio vježbi zapravo možete sagorjeti mišiće na kojima ste tako teško radili!”

Zašto žene treba da uključe trening snage u svoju rutinu?

“Postoje tri ključna dijela za savršen trening režim: trening snage, kardio i zdrava ishrana. Najbolji način da promijenite svoje tijelo je kroz trening snage – što nje moguće kroz kardio. Sa treningom snage u mogućnosti ste da izolujete specifične oblasti i usput sagorite masti, čineći vaše tijelo čvrstim i mršavim.”

Zašto je važna izgradnja mišića?

“To će ubrzati metabolizam, smanjiti rizik od bolesti i smanjiti mogućnost povrede”, kaže Taylor. “Samo zapamtite, JAČINA je nova MRŠAVOST!”

Da li je istina da žene postaju krupnije ako rade na vježbama snage?

“Žene mogu tokom treninga snage postati krupnije u slučaju da koriste teške tegove sa malim brojem ponavljanja”, kaže Taylor. Ali to nije jedini način da se uključi dizanje tegova u rutinu. “U LIT Methodu, mi koristimo samo trake, jer one obezbjeđuju kontinuiranu tenziju tokom vježbe, tako da se mišići nikada ne opuštaju. Ovo će tonirati i oblikovati mišiće, što čini da izgledaju dugo i izvajano umjesto glomazno.”

Zainteresovali ste se za trening snage, ali niste sigurni odakle da počnete? Pratite ekskluzivni trening koji su Justin i Taylor kreirali za TZR, koji je jednostavan i jasan za početnike. Sve što je potrebno jeste vi sami i traka.

Vježbe // Čučanj na biceps pregib

Držite traku iznad koljena i stojte stopalima u širini ramena, održavajući pravilan položaj tijela. Spuštite se u čučanj, a dok se uspravljate, savijte ruke u biceps pregib. Uradite 3 seta od 30 ponavljanja.

Sklekovi

Uradite što više sklekova što možete za 30 sekundi, cijelim tijelom, a ne na koljenima ukoliko je to moguće. Uradite 3 seta.

Most

Lezite na leđa sa rukama pored tijela, nogama na podu u širini kukova. Postavite šake pored glave, a stopala privucite do kukova. Podignite se od poda, a u isto vrijeme zategnite sve mišiće. Spuštite kukove i ponovite radnju. Uradite 3 seta od 30 ponavljanja.

*Dodatno: Ako želite još bolji učinak, podignite jednu nogu dok ste u gornjem položaju i nastavite most sa 20 ponavljanja na svakoj strani za 3 seta.

Bicikl

Lezite na leđa, s rukama ispod glave, hvatajući vrat. Laganim potezima prinesite jedan lakat suprotnom kolenu i obrnuto. Uradite 2 seta od 50 ponavljanja.

Izvor:  www.elle.rs

Related posts

Botoks za kosu – kako djeluje i je li zaista djelotvoran?

admin

Brojke važne za fit tijelo

admin

9 nevjerovatnih zdravstvenih prednosti karfiola

admin

Leave a Comment