ZDRAVO BIO!
  • Home
  • Izdvojeno
  • NAJBOLJE ZA BUBREGE: Ovi biljni recepti su spas za bolesti bubrega i urinarnog trakta
Izdvojeno Medicina

NAJBOLJE ZA BUBREGE: Ovi biljni recepti su spas za bolesti bubrega i urinarnog trakta

Bubrezi su važan organ mokraćnog sistema, a upravo se njima iz našeg tijela eliminišu toksini. Osim toga, bubrezi proizvode hormone erithropoietina koji stimulišu proizvodnju crvenih krvnih ćelija, renin koji reguliše krvni pritisak te calcitriol.

Za pravilan rad bubrega važni su vitamini B2, B6 i magnezijum. Neke biljke posebno pogodno utiču na bubrege i njihov rad, a izdvajamo neke od njih:

Čuvarkuća: ova je biljka sjajna za izlučivanje mokraće i čišćenje bubrega. Kako biste pripremili čaj, prelijte dvije kašike listova čuvarkuća čašom ključale vode i ostavite da odstoji dva sata, procijedite i pijte po četvrtinu čaše, četiri puta na dan, prije obroka.

Maslačak: njegovo je djelovanje pročišćujuće, a djelotvoran je i korijen i list. Ima snažno diuretičko djelovanje i djeluje blago na čitav urogenitalni trakt.

Zlatnica: biljka zlata vrijedna, zlatnica je posebno cijenjena kod bubrežnih oboljenja. Posebno je djelotvorna u kombinaciji sa koprivom.

Peršun: sjajan je izvor vitamina C, A i K, djeluje poput antioksidanata, snažan je diuretik. Mnogi ga nazivaju oazom zdravlja, naročito kada su u pitanju bolesti bubrega ili bešike.

Recept za ublažavanje bolova:

  1. Prelijte 3 kašike usitnjenog korijena i suvih listova peršuna s pola litra hladne vode i kuvajte 10 minuta. Kada proključa, poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta. Pijte triput dnevno po šolju čaja.
  2. Skuvajte devet glavica crvenog luka sa ljuskom u pet litara bijelog vina dok ne proključa i ispari polovina tečnosti. Procijediti, prelijte u manju posudu i kuvajte još sat vremena. Spremite u teglu i pijte svakoga jutra po jednu kašiku na prazan želudac.

Izvor: www.espreso.rs

Related posts

Jaja smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti?

admin

Šta je samosabotaža i kako je prevazići?

admin

Da li nam sok od aloja vere može pomoći da izgubimo kilograme?

admin

Leave a Comment